Οικονομία

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη


Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, που αποδίδεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, σύμφνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο στο 4,9% τον Νοέμβριο, μακράν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα και από τοι 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, ήταν υψηλότερα του 2%, υποδηλώνοντας ταχεία άνοδο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.

Αν και ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ, είναι απίθανο να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, ακόμη και αν τα δεδομένα είναι δυσάρεστα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ για να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

Η ΕΚΤ έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, και προκαλείται από μια σειρά έκτακτων παραγόντων και θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου.

Επομένως, η λήψη δράσης θα ήταν αντιπαραγωγική καθώς θα εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει από μόνος του.

Καθώς κάποια μέλη της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι ο υψηλός πληθωρισμός, αν και προσωρινός, θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των μισθών, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, έχουν απορρίψει αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι η αύξηση των μισθών παραμένει αναιμική και δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις αλλάζουν εύκολα συμπεριφορά.

Πραγματικά, η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί συνεχή ώθηση με αγορές ομολόγων και χαμηλά επιτόκια σε πόλη τη διάρκεια του 2022, παρόλο που πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ήδη προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής.

Άνοδο σημείωσαν επίσης οι υποκείμενες τιμές που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων και ένα πιο περιορισμένο μέτρο που αποκλείει προϊόντα αλκοόλ και καπνού, αυξήθηκαν 2,6%, έναντι προσδοκιών για 2,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης