TECHin

Νευροεπιστήμη: Η "ταχεία ανάγνωση" είναι μια... μπούρδα!


Πρέπει να διαβάσετε κανονικά το βιβλίο, εάν θέλετε να μάθετε από αυτό

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν μεταξύ 200 και 400 λέξεων ανά λεπτό, οι υποστηρικτές της "ταχείας ανάγνωσης" ισχυρίζονται ότι γίνεται κάποιος να διαβάσει τις τριπλάσιες ή τετραπλάσιες. Τα προγράμματα ταχείας ανάγνωσης ισχυρίζονται ότι διδάσκουν στους μαθητές πώς να διαβάζουν πιο γρήγορα, χωρίς να μειώνουν την κατανόηση. Η έρευνα, όμως, δείχνει ότι... δεν λειτουργούν.

Οι "αναγνώστες ταχύτητας" μπορούν να επεξεργάζονται περισσότερες λέξεις ανά λεπτό, αλλά θυμούνται λιγότερα από αυτά που έχουν διαβάσει σε σύγκριση με τους κανονικούς αναγνώστες. Ο μόνος τρόπος για να διαβάσετε πιο γρήγορα, είναι να διαβάσετε περισσότερο, σε συνδυασμό με την επέκταση του λεξιλογίου σας. Η ικανότητα ανάγνωσης πρέπει να βελτιωθεί με προσπάθεια και όχι με τεχνάσματα, λέει η επιστήμη.

Πριν από σαράντα χρόνια, ο Ντόναλντ Χόμα, καθηγητής ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα με ειδίκευση στη μνήμη και την οπτική αντίληψη των γλωσσικών ερεθισμάτων, επικοινώνησε με αξιωματούχους της Αμερικανικής Ακαδημίας Ταχείας Ανάγνωσης με μια εξαιρετική ιστορία: Δύο από τους μαθητές τους είχαν επιτύχει ρυθμό ανάγνωσης άνω των 100.000 λέξεων ανά λεπτό, πάνω από δέκα φορές την ταχύτητα του μέσου όρου των μαθητών τους και περισσότερο από 300 φορές από ό,τι μπορούν να συγκεντρώσουν οι ενήλικες με πανεπιστημιακή εκπαίδευση (μεταξύ 200 και 400 λέξεις ανά λεπτό). Θα ήταν πρόθυμοι να αξιολογήσουν τις καταπληκτικές τους δεξιότητες σε εργαστηριακό περιβάλλον;

Έχοντας περιέργεια, ο Χόμα ευχαρίστως δέχθηκε. Στο εργαστήριο, ανέθεσε στους δύο άντρες να διαβάσουν γρήγορα ένα ολόκληρο σχολικό βιβλίο επιπέδου κολεγίου και στη συνέχεια να κάνουν ένα τεστ πολλαπλής επιλογής για να μετρήσει την κατανόησή τους. Αφού τελείωσαν το κείμενο μέσα σε λίγα λεπτά, έκαναν το τεστ. Είχαν αποτύχει παταγωδώς. Δεν έδειξαν να έχουν μάθει κάτι...

«Η μόνη αξιοσημείωτη ικανότητα που επέδειξαν οι δύο αναγνώστες ταχύτητας, ήταν η αξιοσημείωτη επιδεξιότητα στο γύρισμα σελίδας», κατέληξε ο Homa.

Αν και αυτό το επεισόδιο είναι ομολογουμένως ανέκδοτο, αποτελεί παράδειγμα αυτού που έχουν μάθει γενικά οι επιστήμονες σχετικά με την γρήγορη ανάγνωση: Δεν λειτουργεί.

Δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν λειτουργεί

Για περισσότερο από μισό αιώνα, τα μαθήματα γρήγορης ανάγνωσης υπόσχονται να επιταχύνουν δραστικά την ικανότητα ανάγνωσης κάποιου, χωρίς να μειώνεται η κατανόηση. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν αναγνώστες ταχύτητας μαθαίνοντας να απορροφούν περισσότερες λέξεις με λιγότερη κίνηση των ματιών και αποσιωπώντας την εσωτερική τους ομιλία που συνοδεύει την ανάγνωση.

Συνοψίζοντας δεκαετίες έρευνας σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2016, μια ομάδα όλων των "αστέρων" γνωστικών επιστημόνων και γλωσσολόγων που ειδικεύονται στην ικανότητα ανάγνωσης και την οπτική αντίληψη κατέρριψε και τις δύο αυτές αρχές της γρήγορης ανάγνωσης.

Πρώτον, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ανθρώπινη όραση, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της δομής του ματιού, απλά δεν μας επιτρέπει να δούμε λέξεις στην περιφέρεια του οπτικού μας πεδίου με αρκετή διαύγεια ώστε να κατανοήσουμε πλήρως το νόημά τους. Επομένως, η ιδέα ότι ολόκληρα μπλοκ λέξεων μπορούν να γίνουν κατανοητά με μια ματιά είναι ανόητη.

Επιπλέον, τα πειράματα έχουν επανειλημμένα δείξει, ότι η περιφερειακή όραση των αναγνωστών ταχύτητας δεν είναι καλύτερη από τους κανονικούς αναγνώστες. Δεν μπορεί να εκπαιδευτεί.

Δεύτερον, η σίγαση της εσωτερικής αναγνωστικής φωνής μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να λαμβάνει κείμενο πιο γρήγορα, αλλά φαίνεται ότι έρχεται σε βάρος της κατανόησης. Οι ήχοι είναι το κλειδί για τη γλώσσα, επομένως η μετάφραση οπτικών πληροφοριών σε φωνολογική (ηχητική) μορφή, ακόμη και μόνο στο κεφάλι κάποιου, είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση των γραπτών λέξεων.

Διαβάζοντας, γρήγορα και αργά

Ωστόσο, όσοι βρίσκονται πίσω από προγράμματα γρήγορης ανάγνωσης επισημαίνουν δεδομένα, που δείχνουν ότι η ταχύτητα ανάγνωσης των μαθητών τους βελτιώνεται, διατηρώντας παράλληλα την κατανόηση. Στους μαθητές δίνεται ένα προ-τεστ και ένα μετα-τεστ και γενικά βιώνουν σημαντική βελτίωση. Οι συντάκτες της έκθεσης του 2016 αντέτειναν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι γενικά πλαστά.

«Μερικές φορές η προκαταρκτική δοκιμή είναι πιο δύσκολη από τη μετά-δοκιμή και άλλες φορές οι εκπαιδευόμενοι δοκιμάζονται επανειλημμένα στο ίδιο υλικό. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι αναπόφευκτο η απόδοσή τους να είναι καλύτερη στο μετά-τεστ απλώς και μόνο λόγω της σχετικής δυσκολίας των δοκιμών ή λόγω της επανειλημμένης έκθεσης».

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν προσεκτικά τα μαθήματα γρήγορης ανάγνωσης, έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει, ότι οι μαθητές πράγματι ενισχύουν τον ρυθμό ανάγνωσης, μετρούμενο σε λέξεις ανά λεπτό, αλλά αυτή η επιτάχυνση έρχεται σε βάρος της κατανόησης. Όσο πιο γρήγορα διαβάζουν οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο θυμούνται αυτά που διάβασαν.

Σήμερα, υπάρχουν εφαρμογές που υποτίθεται ότι διευκολύνουν την γρήγορη ανάγνωση. Οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζουν τις λέξεις ενός κειμένου μία κάθε φορά στο ίδιο σημείο, επιτρέποντας στον χρήστη να προσαρμόσει την ταχύτητα παρουσίασης. Αυτή η μέθοδος, που ονομάζεται ταχεία σειριακή οπτική παρουσίαση, επιτρέπει στο βλέμμα του αναγνώστη να παραμένει σταθερό - εξαλείφοντας την υποτιθέμενη σπάταλη ανάγκη για σάρωση από λέξη σε λέξη. Δυστυχώς, ούτε αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν. Καθώς οι χρήστες προσαρμόζουν την ταχύτητα παρουσίασης κειμένου, η κατανόησή τους μειώνεται.

Ρίξτε μια ματιά, είναι σε ένα βιβλίο

Επομένως, εάν η γρήγορη ανάγνωση είναι ψεύτικη, υπάρχει τρόπος να διαβάσετε πιο γρήγορα; Ναι, λένε οι συντάκτες της έκθεσης του 2016. Η απάντηση είναι να διαβάσετε περισσότερα, σε συνδυασμό με την επέκταση του λεξιλογίου σας. Μια τέτοια πρακτική είναι ομολογουμένως χρονοβόρα, αλλά όπως τόσες άλλες δεξιότητες, που απαιτούν ώρες και ώρες επανάληψης για να τελειοποιηθούν, η ικανότητα ανάγνωσης πρέπει να είναι ακονισμένη μέσω προσπάθειας.

Όπως ένας πιανίστας που παίζει κάθε μέρα για χρόνια, ένας μπασκετμπολίστας που κάνει ατελείωτες βολές ή ένας πιλότος που περνά χιλιάδες ώρες στον αέρα, η εξειδίκευση απαιτεί χρόνο. Δεν μπορεί να διδαχθεί μέσω ενός προγράμματος εκπαίδευσης 12 εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα