Χρηστικά

Νοικοκυριά σε απόγνωση- Μόλις 6% τα βγάζουν πέρα


Φοβούνται την ακρίβεια, δεν ψωνίζουν, δεν αποταμιεύουν, ανησυχούν για την ανεργία και τα βλέπουν «μαύρα» για το 2022 - Ερευνα ΙΟΒΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας, καθώς λόγω της οικονομικής κατάστασης που επιδεινώνεται με την ακρίβεια, δεν ψωνίζουν, δεν αποταμιεύουν και βλέπουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τόσο της προσωπικής τους  όσο και της χώρας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιανουάριο και οι διαπιστώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να διατηρούνται στην πρώτη θέση στην κατάταξη ως προς τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην ΕΕ, με -42,4% και με σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους.

Πίσω βρίσκονται η Σλοβενία και η Σλοβακία, με επίπεδο δείκτη –24,4 και -20,4 μονάδες αντίστοιχα, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Βουλγαρίας, με -18,4 και της Κύπρου, με -18,2 μονάδες.

Στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της κατάταξης βρίσκονται η Δανία (+1,9), η Σουηδία (-0,5) και η Φιλανδία (-0,6) με τη θετική τιμή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην πρώτη χώρα να συνεπάγεται μικρή αισιοδοξία από τους καταναλωτές της πρώτης χώρας.

Επίσης, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προηγούμενους 12 μήνες (για το 2021) ήταν στις -34,7 μονάδες.
Το 50% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 2% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -7,7 και - 8,2 μονάδες αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες, ο δείκτης διαμορφώνεται στις -33,4 (από -38,2) μονάδες.

Το 46% των νοικοκυριών αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 7% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -3,9 και -2,3 μονάδες αντίστοιχα.

Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12-μηνο διαμορφώθηκε στις -48,5 (από -49,5) μονάδες.

Το 66% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 19% το οποίο αναμένει σταθερότητα.
Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -17,1 και -10,3 μονάδες αντίστοιχα.

Δεν ψωνίζουν

Αυξήθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι δεν θα προβούν σε αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -52,1 (από -47,4) μονάδες.

Το 59% των καταναλωτών (από 51%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 5% (από 6%) αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -11,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -13,3 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Ποιά αποταμίευση;

Επίσης, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθηκε στις –63,3 μονάδες (από -64,3 τον Δεκέμβριο).

Το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 17% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +5,9 μονάδες στην ΕΕ και στις +5,7 μονάδες στην Ευρωζώνη.

Ανεργία και ακρίβεια

Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο, στις +41,7 μονάδες, από +36,9 τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 61% (από 55%).

Αισθητή ενίσχυση καταγράφουν επίσης οι προβλέψεις για άνοδο των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες, καθώς τον Ιανουάριο  το 58% (από 49%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 17% (από 24%) αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +39,8 και +38,4 μονάδες αντίστοιχα.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» ανήλθε στο 65%, ενώ στο 6% αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 22% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε σε 6%. Επίσης:

  • Τον Ιανουάριο, το 37,0% έκρινε η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (44,0%). 
  • Το 95,6% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς 12μήνου.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα