Ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο προσεταιρισμού τη «σιωπηλής πλειοψηφίας» και της μεσαίας τάξης γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της προσπάθειας της να επιβάλει «νόμο και τάξη», δίνοντας στη αστυνομία τα περιθώρια να δρα στα όρια μεταξύ νομιμότητας και αυθαιρεσίας.
Με διακηρυγμένο στόχο την ασφάλεια των πολιτών, την περιστολή της παραβατικότητας στο δημόσιο χώρο και την αντιμετώπιση παρανομιών που θίγουν δικαιώματα ιδιοκτησίας, η προσπάθεια αυτή είχε αρχικά τη συναίνεση και την επιδοκιμασία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το «νόμος και τάξη» έγινε κατευθυντήριος άξονας κυβερνητικών επιλογών, δίνοντας και πολιτικοϊδεολογικό στίγμα.
Όμως η πρακτική εφαρμογή του προκαλεί τώρα έντονες αντιδράσεις, καταλήγοντας να ροκανίζει πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, την ώρα που η περίοδος χάριτος εξαντλείται και οι χειρισμοί της σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, οι παροχές (κοινωνικό μέρισμα κλπ) αντιμετωπίζονται με κριτική διάθεση από αυξανόμενη μερίδα ψηφοφόρων της.
Το περιστατικό στο Κουκάκι με την εισβολή στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ, τις βιαιοπραγίες αστυνομικών και τη σύλληψη μελών της ήρθε να προστεθεί σε σειρά ανάλογων υποθέσεων.
Η φιλελεύθερη μεσαία τάξη
Τότε όμως οι «παθόντες» ήταν μόνο μετανάστες, πρόσφυγες και αντιεξουσιαστές – «περιθωριακοί» κατά την αντίληψη της σιωπηρής πλειοψηφίας. Τώρα η εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» γίνεται και σε βάρος της φιλελεύθερης μεσαίας τάξης, που θεωρεί αυτονόητα τα συνταγματικά δικαιώματα της – και τα υπερασπίζεται.
Όπως αποδεικνύεται, ούτε οι «αστοί νοικοκυραίοι» μπορούν να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένοι, όταν η αστυνομία έχει το ελεύθερο να δρα κατά βούλησιν, παραβαίνοντας κανόνες και νόμους.
Μετά την υπόθεση Ινδαρέ στο Κουκάκι, οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στο χώρο της Αριστεράς και των αντιεξουσιαστών. Προέρχονται κυρίως από τον χώρο του κοινωνικού κατεστημένου, από άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας» όσον αφορά τις πολιτικές απόψεις.
Η στάση τους υποδηλώνει και αντανακλά τη συντελούμενη μεταστροφή στην κοινωνία, που αρχίζει να ανησυχεί για την προσπάθεια αντιμετώπισης κοινωνικών φαινομένων με αστυνομικά μέτρα και με δογματική εμμονή σε πρακτικές καταστολής.
Χρυσοχοϊδης υπό «επιτήρηση»
Το «μήνυμα» έχει φθάσει στο Μαξίμου και στο κομματικό επιτελείο της ΝΔ, όπου πληθαίνουν οι επικρίσεις για τους χειρισμούς του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη και εκφράζεται πλέον ανοιχτά «δυσφορία» για το πολιτικό κόστος που προκαλούν στην κυβέρνηση.
Υπάρχουν βέβαια και ένθερμοι υποστηρικτές του στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το πολιτικό κόστος είναι πρόσκαιρο και ότι μακροπρόθεσμα η προσήλωση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» θα συσπειρώσει και θα διευρύνει την εκλογική βάση της ΝΔ.
Πληροφορίες από το επιτελείο της ΝΔ φέρουν «ενοχλημένο και προβληματισμένο» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά ότι οι εξελίξεις προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση, αποδυναμώνοντας το «φιλελεύθερο» προφίλ της και δυσχεραίνοντας την προσπάθεια εδραίωσης της πολιτικής κυριαρχίας της στο χώρο της μεσαίας τάξης.
Προς το παρόν πάντως δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης-αντικατάστασης του κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος όμως θα βρίσκεται υπό στενή «επιτήρηση» και «αξιολόγηση».
Χ. ΝΙΑΚΑΣ