Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια, που βρίσκονται πάλι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις επιβράδυνσης σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και γίνεται πλέον ορατός ο κίνδυνος μιάς παγκόσμιας ύφεσης απρόβλεπτων διαστάσεων και χρονικής διάρκειας.
Δραματικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ, με τον κλαδικό δείκτης τους να υποχωρεί κατά 5,87% και στον ΓΔ να κλείνει στο -3.01%.
Περίπου 3,3% χάνει αυτή την ώρα ο FT100 στο Λονδίνο, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 2,5%, σχεδόν 3% οι απώλειες στο Παρίσι. Το ντόμινο της πτώσης συνεχίζεται στις αμερικανικές αγορές. Ο Dow Jones έχει πάρει την κατηφόρα κι αυτή την ώρα χάνει 1,8%.
Καταλύτης τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διήμερο για τις επιδόσεις του μεταποιητικού τομέα σε Ευρωζώνη, Ιαπωνία, Κίνα και ΗΠΑ κλπ. Οι ισχυρές ενδείξεις επιβράδυνσης ερμηνεύονται ως προοίμιο-«προειδοποίηση» επερχόμενης ύφεσης, προκαλώντας πυρετώδεις μετακινήσεις κεφαλαίων προς αναζήτηση ασφαλέστερων καταφυγίων.
Επιβαρυντικοί παράγοντες για το ελληνικό χρηματιστήριο οι εξελίξεις με το μεταναστευτικό, οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook και τα προβλήματα στην προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.
Επιστρέφουν ως πωλητές
Τα περί θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων ακούγονται πλέον ως «ευχολόγια» και στην παρούσα συγκυρία ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη από τους διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων. Προτεραιότητα τους αποτελεί τώρα η διασφάλιση βραχυχρόνιων κερδών και ο περιορισμός του ανειλημμένου ρίσκου.
Τα funds που έδωσαν ώθηση στην αγορά τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας σε ανοδική τροχιά κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, επιστρέφουν τώρα ως πωλητές, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις θέσεις short στα Παράγωγα.
Στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές που αποδεικνύονται «ευάλωτες» στη συγκυρία, αποτελώντας πάλι τον αδύναμο κρίκο στο ΧΑ. Σήμερα βρέθηκαν στο επίκεντρο εντεινόμενων πιέσεων, ενώ οι επιταχυνόμενες απώλειες τους επιδείνωναν το ψυχολογικό κλίμα.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η περαιτέρω πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς. Οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω πτώση. Δεν αποκλείεται πάντως μια πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση που θα «αποκοιμίσει» και θα καθησυχάσει τους ανησυχούντες επενδυτές.
Μετοχές και δείκτες
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε οριακά την κάτω πλευρά του καναλιού συσσώρευσης όπου παλινδρομούσε τις τελευταίες εβδομάδες. Αν δεν επανέλθει στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις της εβδομάδας, η διάσπαση θα επιβεβαιωθεί και θα πρέπει να αναμένεται μεγαλύτερη καθοδική κίνηση.
Ο ΓΔ έκλεισε στις 835,55 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,01%. Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 3,06%, τερματίζοντας στις 2.074,47 μονάδες.
Δραματική «βουτιά» πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 5,87%, ενώ σημείωσε χαμηλό ημέρας -6,39%.
Πρώτη σε απώλειες η Attica Bank (-9,8%). Ακολούθησαν Εθνική -7,2%, Alpha -6,7%, Πειραιώς -6,1%, Eurobank -3,9%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνον ο Σαράντης διατήρησε οριακά θετικό πρόσημο (+0,1%).
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΔΕΗ και Jumbo -5,8%, Cenergy -4,9%, ΕΧΑΕ -4,6%, Φουρλής -4,5%, Ελλάκτωρ -4,2%, ΟΛΠ -3,8%, Βιοχάλκο -3,6%.