Archive

Ο κακός μας ο... καιρός


Από μετεωρολογική άποψη το 2016 έχει μπει με έναν περίεργο τρόπο σε όλες τις ηπείρους. Σε μία σπάνια συγκυρία, πολλές περιοχές σε όλες τις ηπείρους έρχονται αντιμέτωπες τις τελευταίες ημέρες με ακραία καιρικά φαινόμενα, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η καταιγίδα Φρανκ που  έπληξε την Μεγάλη Βρετανία.
 
Ωστόσο η κακοκαιρία στον Βορρά, δίνει τη σειρά της σε ένα νέο κύμα ψύχους στην ανατολική και νότια Ευρώπη. Η κακοκαιρία αυτή, οφείλεται από τη μια πλευρά στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες γύρω από την Ισλανδία και από την άλλη, στις χαμηλές θερμοκρασίες στην Ρωσία. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει κάποια παράξενα για την εποχή φαινόμενα στην Ευρώπη, όπως αυξημένες θερμοκρασίες περί τους 6 βαθμούς γύρω από το νορβηγικό αρκτικό κύκλο και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στα νοτιοανατολικά.
 
Ο καιρός είναι ως γνωστόν, ένα σύνθετο φαινόμενο. Τα ρεύματα αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα στον πλανήτη, συνδέονται μεταξύ τους. Και επειδή η θερμοκρασία του αέρα και της θάλασσας επηρεάζουν τον καιρό, εκτιμάται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας της γης κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, είναι υπεύθυνη για τη συχνότητα και τη διάρκεια των εντόνων φαινομένων που παρατηρούνται στον πλανήτη.
 
Σύμφωνα πάντως με ειδικούς τα διάφορα κύματα κακοκαιρίας που πλήττουν ταυτόχρονα διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, συσχετίζονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
 
Οι συχνές βροχοπτώσεις όμως, πέρα από τις κλιματικές επιπτώσεις επηρεάζουν άμεσα και την καθημερινή ζωή, ιδίως στα αστικά κέντρα. Πλημμύρες, ζημιές σε υπόγεια, δρόμους και πάρκα, είναι μερικά μόνο από τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μεγαλουπόλεων μετά από μία απότομη καταιγίδα. Σε μεγάλο βαθμό, τα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης σε πολλά αστικά κέντρα έχουν φτάσει στα όριά τους.
 
Από την άλλη, σε άλλες γωνιές του πλανήτη οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την άλλη πλευρά τις κλιματικής αλλαγής, την παρατεταμένη ξηρασία, όπως στην κεντρική και βόρεια Αφρική. Ειδικότερα στη Σαχελιανή ζώνη, τη λωρίδα στέπας που εκτείνεται κάτω από τη Σαχάρα, η έρημος εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο σε νέες περιοχές, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή των γηγενών. Στο μέσο της ζώνης Σαχέλ βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη θάλασσα.
 
Στην περιοχή αυτή, οι καιρικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές στην κεντρική Ευρώπη. Το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει προκαλέσει ζημίες σε περιουσίες, αλλά και στις καλλιέργειες. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αναγκάζονται να μεταναστεύουν προς τον βορρά, σε αναζήτηση πιο γόνιμων εδαφών και ενός πιο φιλικού φυσικού περιβάλλοντος για να ζήσουν. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Greenpeace, περίπου 20 εκατομ. άνθρωποι παγκοσμίως αφήνουν τις εστίες τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που επιδρούν με καταλυτικό τρόπο στην καθημερινότητά τους, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις