ΕΥΖην

«Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι»: Η ταινία-καταπέλτης του Κεν Λόουτς ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων


Εικοσιτρία χρόνια μετά την πρώτη προβολή της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η ταινία «Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι» (The Navigators) παραμένει συγκινητικά επίκαιρη -με αφορμή και την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Γυρισμένη το 2001 από τον Βρετανό σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, καταγράφει τις ολέθριες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων στην Αγγλία, και συγκεκριμένα τις εκπτώσεις στους κανόνες ασφαλείας που αποφάσισαν τα νέα αφεντικά.

Υπόθεση: Ο Πωλ, ο Μικ και οι άλλοι εργάζονται στη συντήρηση των βρετανικών σιδηροδρόμων, στο Νότιο Γιορκσάιρ. Το 1997 οι σιδηρόδρομοι ιδιωτικοποιούνται και διαμορφώνονται νέες συνθήκες εργασίας. Οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι είτε να συμβιβαστούν με τους νέους, "απάνθρωπους" όρους εργασίας, ή να αποχωρήσουν με μια πολύ μικρή αποζημίωση, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις σχέσεις μεταξύ των εργατών.

Ο Ken Loach κινείται και πάλι μέσα στο σταθερό πλαίσιο των πολιτικο-κοινωνικών του προβληματισμών, διατηρώντας την ιδιότητα του "κινηματογραφιστή - εκπρόσωπου" της εργατικής τάξης.

Η ταινία ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2001.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα