«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της με την Αίγυπτο», δηλώνει ο Κύπριος εμπειρογνώμονας σε θέματα υδρογονανθράκων, Σόλων Κασίνης, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στην διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής των συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γειτονικές χώρες, ενώ κατά τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για έρευνες υδρογονανθράκων του είχε ανατεθεί ο ρόλος του διαπραγματευτή με τις ξένες εταιρείες.
Ο κ. Κασίνης εκτιμά ότι στην περίπτωση της οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας –Κύπρου «η Τουρκία θα αντιδράσει περισσότερο, λόγω Καστελόριζου». Για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κασίνης επισημαίνει ότι «ο αριθμός των οικοπέδων , που θα προταθεί πρέπει να είναι προσεγμένος». Κι’ αυτό, εξηγεί, «για να αποφεχθούν αντιδράσεις, αλόγιστες φυσικά από την τούρκικη πλευρά, και να μην επηρεάσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό».
Στην συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κασίνης υποστηρίζει ότι «πολύ λανθασμένα (σ.σ: η κυπριακή κυβέρνηση) δείχνει χάρτες με ένα μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, γιατί δείχνουν μόνο την περιοχή, που γίνονται έρευνες και όχι την ΑΟΖ όλης της Κύπρου. Ο κ. Κασίνης έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χάρτη με την ΑΟΖ όλης της Κύπρου. Επίσης αποκαλύπτει ότι στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχουν περίπου 20 αρχαίοι αμφορείς, οι οποίοι είχαν μέσα σιτηρά. Το 2011, αναφέρει, όταν τοποθετούσαν την εξέδρα γεωτρήσεων, έκανε έρευνα με ειδικό πλοιάριο, το οποίο κατέρχεται σε μεγάλο βάθος στην θάλασσα. Έτσι, εντοπίστηκαν οι αμφορείς και για να προστατευτούν, προσθέτει, μετακινήθηκε το γεωτρύπανο της Noble περίπου 500μ. βορειότερα. Για τους αμφορείς ο κ. Κασίνης ειδοποίησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Τέλος εκτιμά ότι στις συνεργασίες μεταξύ των κρατών της περιοχής για τους υδρογονάνθρακες «πρέπει να εμπλακεί και η Τουρκία και ταυτόχρονα να λύσει το Κυπριακό». Διαφορετικά, σημειώνει, θα μείνει εκτός των σχεδίων «και θα ψάχνει το λάθος».