Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει και άλλες κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ChangXin Memory Technologies, στον περιβόητο "Κατάλογο Οντοτήτων" (Entity List). Η λίστα αυτή περιλαμβάνει εταιρείες που, κατά την αμερικανική κυβέρνηση, εμπλέκονται σε δραστηριότητες που έρχονται σε σύγκρουση με την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, το Reuters αναφέρει ότι το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου εξετάζει επίσης την πιθανότητα να προστεθούν και θυγατρικές των εταιρειών Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) και Yangtze Memory Technologies.
Οι Financial Times, που ήταν το πρώτο μέσο που μετέδωσε την είδηση, αναφέρουν ότι η χρονική στιγμή της απόφασης καθυστερεί, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εμπορική διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αυτό περιπλέκει περαιτέρω τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τις σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά στον τομέα των τεχνολογιών αιχμής.
Διαβάστε επίσης: Η Κίνα διατηρεί τον έλεγχο στις σπάνιες γαίες απέναντι στις ΗΠΑ
Τι σημαίνει η προσθήκη στην Entity List
Η εγγραφή στην Entity List σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να λάβουν αμερικανικής προέλευσης προϊόντα ή τεχνολογίες χωρίς ειδική άδεια εξαγωγής – άδεια η οποία συνήθως απορρίπτεται. Η πρακτική αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς πίεσης των ΗΠΑ απέναντι σε κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες που θεωρείται ότι λειτουργούν αντίθετα προς τα αμερικανικά συμφέροντα.
Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέθεσε πάνω από 20 κινεζικές εταιρείες στον κατάλογο αυτό, μεταξύ των οποίων και:
- Η Zhipu AI, μια εταιρεία ανάπτυξης μεγάλων γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
- Η Sophgo, η οποία χρησιμοποίησε παράνομα ένα τσιπ κατασκευασμένο από την TSMC σε επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης της Huawei.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενίσχυσε τους ελέγχους στην εξαγωγή ημιαγωγών προς την Κίνα, με στόχο να εμποδίσει την έμμεση μεταφορά τους στη Huawei και άλλες εταιρείες που τελούν υπό περιορισμούς.
Ένα ακόμη επεισόδιο στον τεχνολογικό "ψυχρό πόλεμο"
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τεχνολογικού ανταγωνισμού μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, με τους ημιαγωγούς, την τεχνητή νοημοσύνη και τις τηλεπικοινωνίες να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Καθώς η Κίνα επιδιώκει τεχνολογική αυτάρκεια και οι ΗΠΑ επιχειρούν να διατηρήσουν την υπεροχή τους σε κρίσιμους τομείς, τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα αποτελούν στρατηγικό εργαλείο και ένδειξη της κλιμακούμενης έντασης.