Χρηστικά

Οι καταθέσεις «έκαψαν» μεγαλοδικηγόρο της Αθήνας


Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν άλλοι δύο επαγγελματίες με αδήλωτες καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων «έκαψε» κυριολεκτικά δικηγόρο της Αθήνας, ο οποίος βρέθηκε με ποσά ύψους 1.200.000 ευρώ στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.

Συγχρόνως, άλλοι δύο επαγγελματίες βρέθηκαν να έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά 600.000 ευρώ έκαστος, τα οποία, φυσικά δεν προέρχονταν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ή από πηγές που να δικαιολογούν την απόκτησή τους, όπως είναι π.χ. η δωρεά, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές οι οποίες επίσης θα έπρεπε να είχαν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές.

Ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί το ισχυρό ατού της ΑΑΔΕ στον «πόλεμο» κατά της φοροδιαφυγής, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερη εύκολη διαδικασία, αρκεί η Εφορία να έχει την κατάλληλη «πληροφόρηση» και να στοχοποιεί συγκεκριμένα άτομα.

Η Εφορία διαθέτει δύο λογισμικά που παρακολουθούν την πορεία των καταθέσεων, αλλά ακόμη δεν έχουν τη δυνατότητα να χτυπάει «alert» όταν τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το ύψος των καταθέσεων.

Αυτό θα καταστεί εφικτό με τη νέα εφαρμογή που δρομολογεί η ΑΑΔΕ, για την online σύνδεση των φορολογικών ελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, η εφαρμογή έχει ενταχθεί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των φορολογικών ελέγχων, όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Οι εφαρμογές της Εφορίας, οι οποίες ελέγχουν σήμερα τις καταθέσεις είναι:

  1. Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.
  2. Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.

Τα «λαβράκια»

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, από τους ελέγχους των καταθέσεων εντοπίστηκαν τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις με αδικαιολόγητες καταθέσεις, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Δικηγόρος στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2017, μετά από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κατόπιν πληροφοριακού δελτίου, διαπιστώθηκε να έχει αποκρύψει εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονταν τόσο από την επαγγελματική του δραστηριότητα όσο και από αγνώστου προελεύσεως πηγή. 
  2. Πρώην επιτηδευματίας με αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο ιατρικών οργάνων στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2018, κατόπιν ελέγχου προσαύξησης περιουσίας μετά από πληροφοριακό δελτίο, διαπιστώθηκε ότι απέκρυψε εισοδήματα συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν εξ ολοκλήρου από άγνωστη πηγή προέλευσης. 
  3. Μέλος νομικού προσώπου με αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων υποδημάτων, το οποίο δήλωνε ανεπάγγελτο, στην Αθήνα, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2018, απέκρυψε εισοδήματα αγνώστου προέλευσης συνολικού ύψους 600.000 ευρώ, κατόπιν ελέγχου προσαύξησης περιουσίας.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα