Νέους συσχετισμούς στην κυβέρνηση δημιούργησε ο ανασχηματισμός-αν και δεν είχε το αναμενόμενο εύρος- του οποίου βασικό χαρακτηριστικό ήταν η ...στροφή στο κόμμα της ΝΔ, με το βλέμμα και στις εκλογές, που είναι πιθανόν να διεξαχθούν το 2021.
Μεγάλοι κερδισμένοι του ανασχηματισμού είναι οι βουλευτές της ΝΔ, των οποίων οι θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα αυξήθηκαν κατά 5, αφού εισήλθαν 10 (Σπήλιος Λιβανός, Ζέττα Μακρή, Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Κώτσηρας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Οικονόμου και Σοφία Βούλτεψη), ενώ εξήλθαν 5 (Γιάννης Βρούτσης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Θεόδωρος Καράογλου και Μάνος Κόνσολας).
Οι εξωκοινοβουλευτικοί-τεχνοκράτες μειώθηκαν κατά τρείς (Βασίλης Διγαλάκης, Δημήτρης Οικονόμου και Γρηγόρης Ζαριφόπουλος). Ωστόσο, τελικά δεν είχαν τις προβλεπόμενες απώλειες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αυξήσει τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να συγκεράσει την είσοδο βουλευτών και τη διατήρηση των περισσότερων τεχνοκρατών. Επίσης, στην κυβέρνηση μπήκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί, αλλά με προηγούμενη πολιτική δράση Μαρία Συρεγγέλα και Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Ευνοήθηκε το μπλοκ Σαμαρά
Η δεξιά στροφή της κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό ευνόησε το μπλοκ του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο εμφανίζεται ενισχυμένο στο νέο κυβερνητικό σχήμα τόσο αριθμητικά, όσο και από πλευράς πολιτικού βάρους υπουργείων.
Ο πρώην πρωθυπουργός με παρέμβασή του το καλοκαίρι στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε εκφράσει επιτακτικά, μέσω τρίτου, την επιθυμία να παραμείνουν στις υπουργικές θέσεις τους οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως και Γιάννης Βρούτσης.
Τελικά στον χθεσινό ανασχηματισμό η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα κατά τα 2/3, αν και Α. Γεωργιάδης και Ν. Κεραμέως φέρονταν τουλάχιστον υπό μετακίνηση. Το ίδιο δεν συνέβη με τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος καρατομήθηκε και για να του «χρυσωθεί το χάπι» τοποθετήθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (ρόλος αντικειμενικά υποβαθμισμένος για κυβερνητικό κόμμα).
Στον αντίποδα αναβαθμίστηκε ο Μάκης Βορίδης, αναλαμβάνοντας το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έγιναν υφυπουργοί δύο ακόμα πολιτικοί της σφαίρας επιρροής του Α. Σαμαρά. Πρόκειται για τον Γιώργο Στύλιο (υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και τη Σοφία Βούλτεψη (υφυπουργός Μετανάστευσης). Σημειώνεται, ότι κοντά στον Α. Σαμαρά βρίσκονται και οι παραμένοντες υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Κώστας Βλάσης.
Συνεπώς, το πολιτικό ισοζύγιο του ανασχηματισμού είναι θετικό για το Σαμαρικό στρατόπεδο, αποδεικνύοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις σε σχέση με τις κυβερνήσεις της ΝΔ.
Η καρατόμηση Θεοδωρικάκου
Η καρατόμηση του μέχρι χθες το πρωί υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, αποτελεί αναμφίβολα την ηχηρότερη αλλαγή του κυβερνητικού ανασχηματισμού.
Από το 2015 μέχρι την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2019 στενότερος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τ. Θεοδωρικάκος, τέθηκε εκτός κυβέρνησης, χωρίς τα «έργα και οι ημέρες» του στο Υπουργείο Εσωτερικών, να δικαιολογούν αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις πολλών.
Ποιός λοιπόν, ήταν ο λόγος, που ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έχασε τη θέση στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς ούτε καν να έχει τη δυνατότητα της μετακίνησης; Σύμφωνα με πηγές, που έχουν γνώση των τεκταινόμενων στο Μέγαρο Μαξίμου, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών έπεσε θύμα της αντιπαλότητάς του με το νέο κέντρο εξουσίας στην κυβέρνηση, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Η απόφαση δε, για την απομάκρυνσή του είχε ληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός είχε κατσαδιάσει τηλεφωνικά τον Τ. Θεοδωρικάκο (σ.σ. υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τύπο) για την καθυστέρηση ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.
Ο Τ. Θεοδωρικάκος μετά την έντονη παρέμβαση του πρωθυπουργού υποχρεώθηκε στη συνέχεια να υπογράψει την εκχώρηση μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων του στον Θ. Λιβάνιο, ο οποίος με τον χθεσινό ανασχηματισμό μετακινήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.
«Το νέο κέντρο εξουσίας τελείωσε το παλιό», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, υπενθυμίζοντας επιπλέον, ότι πριν τα Χριστούγεννα ο Τ. Θεοδωρικάκος υπέστη μία ακόμα πολιτική μείωση, με την ακύρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, της ρύθμισης των χρεών στους ΟΤΑ σε 120 δόσεις, λίγες ώρες πριν ψηφιστεί στη Βουλή. Αυτό ήταν και το τελικό μήνυμα από το Μαξίμου, για την τύχη του στην κυβέρνηση, το οποίο επιβεβαιώθηκε με τις χθεσινές ανακοινώσεις.
Δημήτρης Κυριακόπουλος