Διεθνή

Οι όροι του Πούτιν: Τι ζητάει για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία


Γραπτές εγγυήσεις από τους δυτικούς για ουδετερότητα της Ουκρανίας και μη επέκταση του ΝΑΤΟ σε Γεωργία, Μολδαβία, απαιτεί ο Πούτιν

Αυστηρούς όρους και γραπτές δεσμεύσεις από τους ηγέτες της Δύσης θέτει ο  Βλαντιμίρ Πούτιν ως προαπαιτούμενα, προκειμένου να συναινέσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το ρωσικό σχέδιο για την ειρήνευση έχει ως προμετωπίδα τη διατήρηση της ουδετερότητας της Ουκρανίας και την παροχή εγγυήσεων από τους δυτικούς ηγέτες για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ στη Γεωργία, τη Μολδαβία και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η ουδετερότητα της Ουκρανίας αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία, όπως και η εκκαθάριση του «κινδύνου» επέκτασης του ΝΑΤΟ στο μαλακό της υπογάστριο που αποτελούν χώρες όπως οι Μολδαβία και Γεωργία. Γι’ αυτό απαιτεί γραπτές εγγυήσεις από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις που αποτελούν τον βασικό πυρήνα του ΝΑΤΟ, ότι η Συμμαχία θα βάλει οριστικό φρένο» στην επέκτασή της προς ανατολάς.

Παράλληλα όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, η Μόσχα θέτει ως όρους για τον τερματισμό του πολέμου:

  • Την άρση κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
  • Τη διευθέτηση του θέματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
  • Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να εργαστεί με την Ουκρανία για ένα σχέδιο που θα καθορίζει τα περιγράμματα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος για κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία, ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, συντάσσει τη δική της εκδοχή του σχεδίου και δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσος χρόνος θα χρειαστεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίσει τα ‘βασικά αίτια» της σύγκρουσης, όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ και η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ζητά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση για να αποτρέψει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις. 

Γιατί ο Πούτιν ζητάει γραπτές δεσμεύσεις

Ο Πούτιν επιδιώκει γραπτή δέσμευση για το ΝΑΤΟ, επειδή πιστεύει ότι η Μόσχα παραπλανήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ, διαβεβαίωσε τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1990 ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση δεν καταγράφηκε επίσημα και έγινε σε μια εποχή που η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν είχε ακόμη συμβεί. 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το 2023 και της Σουηδίας το 2024. Οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα μπορούσε μια μέρα να επιτεθεί στο ίδιο το ΝΑΤΟ, ένα βήμα που θα προκαλούσε παγκόσμιο πόλεμο. Η Ρωσία απορρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς ως αβάσιμη κινδυνολογία, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε ευρύτερη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα