Τράπεζες

Οι πέντε «κόφτες» για τον δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Πότε οι τράπεζες απορρίπτουν αιτήσεις για δάνεια - Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο κενό χρηματοδότησης επιχειρήσεων στην ευρωζώνη

Ισχυρή πίεση αναμένεται να δεχθούν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την επόμενη Τετάρτη, όπου θα ζητηθεί το «καυτό» θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όμως, από την πλευρά των τραπεζών, αν και δηλώνουν την πρόθεση να διευρύνουν την περίμετρο των επιχειρήσεων που θα δανειοδοτούνται, τονίζεται ότι υπάρχουν «κόφτες», οι οποίοι θα εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση αξιολόγησης αιτημάτων για δάνεια.

Σε μια σαφή τοποθέτηση, σε συζήτηση που οργανώθηκε πριν λίγες ημέρες από τον Κύκλο Ιδεών, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ανέφερε ότι η τράπεζα υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις ΜμΕ και εμπλουτίζει τα κριτήριά της για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, καθώς εξετάζει πλέον και τις ικανότητες του επιχειρηματία και της ομάδας του, ώστε να διαπιστώνει ποια επενδυτικά σχέδια έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις βιωσιμότητας.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι υπάρχουν και πέντε βασικά κριτήρια, που οδηγούν σε απόρριψη αιτήσεων για δάνεια. Οι πέντε «κόφτες» είναι: 1) Η ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων δανείων, 2) Τα αρνητικά ή ανεπαρκή ίδια κεφάλαια της επιχείρησης, 3) Η υπερβολική δανειακή επιβάρυνση, 4) Η ύπαρξη αρρύθμιστων υποχρεώσεων για φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, 5) Η υπέρβαση των ορίων στην παροχή κρατικών εγγυήσεων.

Για το ίδιο θέμα, επίσης σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, προέβλεψε μεγάλη αύξηση χορηγήσεων τα επόμενα χρόνια, έως και στα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο και χαρακτήρισε μύθο ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να δανείσουν, όμως υπογράμμισε ότι «πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια, που είναι αδύνατον βάσει εποπτικών κανόνων να παρακάμψουμε».

Ο κ. Καραβίας διέκρινε τις μικρές από τις μεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι έχουν δυσμενέστερο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης, ενώ εξήγησε ότι οι περισσότερες απορρίψεις αιτήσεων για δάνεια αφορούν δυσμενή διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας (ληξιπροθεσμίες στην αποπληρωμή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, ύπαρξη οφειλών κτλ), συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις, υπερβολική δανειακή επιβάρυνση ή χαμηλό κύκλο εργασιών.  Μόνο ένα μικρό ποσοστό των αιτήσεων απορρίπτεται επειδή η προτεινόμενη επένδυση δεν κρίνεται σκόπιμη ή βιώσιμη», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Στη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Βουλής θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας και ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος. Ως τώρα, τέτοιες συζητήσεις γίνονταν τακτικά μεταξύ του υπουργού και των τραπεζιτών, αλλά έχουν πλέον σταματήσει, χωρίς να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική κατηγορία στην ευρωζώνη, σε ό,τι αφορά την αδυναμία των ΜμΕ να βρουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι μόνο στην Ελλάδα οι ανησυχίες για την πρόσβαση σε δάνεια αναφέρονται σε τόσο μεγάλο ποσοστό (18%) από τους επιχειρηματίες. Όπως φαίνεται στο γράφημα, με βάση όσα δηλώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έρευνα, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχει το μεγαλύτερο κενό χρηματοδότησης στην ευρωζώνη.

gap_greece

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις