Ορατές είναι πλέον οι πρώτες επιπτώσεις του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία, με τις ανησυχίες για διεύρυνσή τους, όσο η επιδημία συνεχίζεται και εξαπλώνεται, να εντείνονται.
Χρηματιστήριο, τουρισμός και τοπικές οικονομίες, έχουν υποστεί ήδη τα σοβαρότερα πλήγματα, ενώ οι εξελίξεις δεν εμφανίζονται ευοίωνες, τουλάχιστον στην παρούσα φάση και όσο δεν αντιμετωπίζεται η εξάπλωση της νόσου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει χειρότερες μέρες και από εκείνες της κρίσης του 2015. Κατάρρευση είναι ο όρος που απηχεί την εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων. Η συνολική αξία των μετοχών που εξανεμίσθηκε, μέσα σε μία εβδομάδα, υπολογίζεται σε πάνω από 10 δις ευρώ, με τον γενικό δείκτη να συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του (-6,31%) και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας! Οι βασικοί δείκτες έχουν βυθιστεί σε χαμηλά έτους χάνοντας και με το παραπάνω ό,τι είχαν κερδίσει μετά τις ευρωεκλογές του περυσινού Μαΐου.
Συνέπειες στον τουρισμό και φόβοι για χειρότερα
Το 2020 δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τον ελληνικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια είχε ανοδική πορεία. Η τουριστική αγορά της Κίνας στην ουσία έκλεισε, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να εκτιμά πρόσφατα ότι οι ακυρώσεις φθάνουν το 70%. Στην ουσία και για την υπόλοιπη χρονιά η εμφάνιση Κινέζων τουριστών θα σπανίζει.
Σημειώνεται ότι το 2019 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 200.000 Κινέζοι, οι οποίοι έχουν περί το 30% υψηλότερη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τις υπόλοιπες εθνικότητες. Άρα ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό των Κινέζων τουριστών στο σύνολο.
Ένας άλλος ορατός κίνδυνος είναι τα σοβαρά πλήγματα στον συνεδριακό τουρισμό, καθώς οι πιθανότητες ακύρωσης εκδηλώσεων, συνεδρίων κλπ, αυξάνονται, όσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, αλλά και σε εκείνες των επισκεπτών. Κυρίως την άνοιξη πραγματοποιούνται δεκάδες συνέδρια, με χιλιάδες συμμετέχοντες από το εξωτερικό. Αν για λόγους δημόσιας υγείας ματαιωθούν οι οικονομική ζημιά στα ξενοδοχεία θα είναι πολύ μεγάλη.
Η κατάσταση θα γίνει σαφώς χειρότερη αν η επιδημία επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών, που θα μειώσει τον αριθμό τουριστών και από άλλες αγορές. Ήδη πάντως η μείωση της ζήτησης που έχει προκληθεί από τη διάδοση της επιδημίας του κορονοϊού έχει αναγκάσει πολλές ευρωπαϊκές αερογραμμές να μειώσουν τα δρομολόγιά τους. H ακύρωση της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 4-8 Μαρτίου και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από 10.000 εκθέτες και 150.000 επισκέπτες, αποτυπώνει το γενικότερα κακό κλίμα στον τομέα του τουρισμού.
Όσο παρατείνεται η διάρκεια της επιδημίας, τόσο θα διογκώνονται οι επιπτώσεις, αναφέρουν ξενοδόχοι, επικαλούμενοι και την τραυματική εμπειρία για τον τουρισμό από τον ιό SARS, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Πλήγμα σε τρεις τοπικές οικονομίες
Η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός, έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Ειδικά σε τρείς πόλεις (Πάτρα, Ξάνθη και Ρέθυμνο), όπου πραγματοποιούνται τα μεγαλύτερα καρναβάλια της Ελλάδας το πλήγμα στις τοπικές οικονομίες είναι ισχυρό.
Οι τρείς τοπικές αγορές που περίμεναν τις χιλιάδες επισκεπτών, για να ανασάνουν, υφίστανται βαριές οικονομικές απώλειες. Το κύριο βάρος των ζημιών πέφτει στα ξενοδοχεία – με πολλές ακυρώσεις – στα κέντρα διασκέδασης και εστίασης και στα εμπορικά καταστήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πάτρα κάθε χρόνο το τριήμερο της αποκριάς φιλοξενεί πάνω από 100.000 επισκέπτες. Η συνολική ζημιά για την τοπική οικονομία είναι δύσκολο να υπολογιστεί και σε κάθε περίπτωση ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Δημήτρης Κυριακόπουλος