Επιχειρήσεις

Οι τράπεζες παίρνουν την Notos Com με μετοχοποίηση χρεών – Νέο σχέδιο διάσωσης


Μετοχοποίηση χρεών, αναδιάρθρωση δανεισμού και εισφορά κεφαλαίων από βασικούς μετόχους και επενδυτές περιλαμβάνει το νέο σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης της Notos Com, που συμφωνήθηκε μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή με συντονίστρια την  Optima Βank.

Οι πιστώτριες τράπεζες θα καταστούν βασικός μέτοχος της αποκτώντας περίπου το 50% των μετοχών της με μετοχοποίηση μέρους των απαιτήσεων τους., οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 174 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν:

  • Αναδιάρθρωση δανεισμού, για την οποία έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της  Optima Βank, ως συντονίστριας του εγχειρήματος
  • Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί από τον βασικό μέτοχο (οικογένεια Παπαέλληνα), με μικρή συμμετοχή του ομίλου Φάις και άλλων επενδυτών.

Μετά την ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων οι πιστώτριες τράπεζες θα κατέχουν περίπου 50% των μετοχών, η Optima Βank περίπου 20%, η οικογένεια Παπαέλληνα 20%-22%, ο όμιλος Φάις γύρω στο 5% και μικρότερα ποσοστά  επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

Η Optima Βank θα αναλάβει τον δανεισμό του ομίλου από το fund M&G και θα συμμετέχει στην αναχρηματοδότησή του, χορηγώντας κεφάλαιο κίνησης.

Η συμφωνία διάσωσης-εξυγίανσης περιλαμβάνει και σχέδιο εσωτερικής αναδιοργάνωσης της Notos Com, με διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων, κλείσιμο καταστημάτων, περιστολή λειτουργικών δαπανών και βελτίωση της αποδοτικότητας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης