Διεθνή

ΟΗΕ: Την αποτυχία της G7 για την κατάρτιση ενός σχεδίου για τον εμβολιασμό στον κόσμο


Την αποτυχία της Ομάδας των Επτά (G7) να καταρτίσει ένα σχέδιο για τον εμβολιασμό στον κόσμο κατά της COVID-19 στηλίτευσε χθες ο απερχόμενος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ, χαρακτηρίζοντας "μικρό βήμα" τη δέσμευση των πλουσιότερων οικονομιών στον πλανήτη να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στη διάρκεια του ερχόμενου έτους σε χώρες που έχουν ανάγκη.

"Αυτές οι σποραδικές, μικρής κλίμακας, φιλανθρωπικές δωρεές από πλούσιες χώρες σε φτωχές χώρες δεν αποτελούν ένα σοβαρό σχέδιο και δεν θα οδηγήσουν στο τέλος της πανδημίας", δήλωσε στο Reuters ο Λόουκοκ, ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντά του την Παρασκευή.

"Η G7, ουσιαστικά, απέτυχε τελείως να δείξει τον απαιτούμενο επείγοντα χαρακτήρα", υπογράμμισε.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά συναντήθηκαν στην Κορνουάλη, στην Αγγλία, το σαββατοκύριακο και συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, την Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G20) και άλλες χώρες για να αυξήσουν την συμβολή σε εμβόλια τους ερχόμενους μήνες.

"Έκαναν ένα μικρό βήμα - σε αυτό το πάρα πολύ όμορφο θέρετρο στην Κορνουάλη - αλλά δεν θα πρέπει να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους χρειάζεται περισσότερο από ένα μικρό βήμα και ακόμη έχουν πολλά να κάνουν", σημείωσε ο Λόουκοκ.

"Αυτό που χρειαζόταν ο κόσμος από την G7 ήταν ένα σχέδιο να εμβολιάσει τον κόσμο. Και αυτό που πήραμε ήταν ένα σχέδιο για να εμβολιαστεί περίπου το 10% του πληθυσμού χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ίσως σε έναν χρόνο από τώρα ή το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους", υπογράμμισε.

Τον Μάιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποκάλυψε πρόταση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να τερματιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού εμβολιάζοντας τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού όλων των χωρών ως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 60% ως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

"Αυτή είναι η συμφωνία του αιώνα", είπε ο Λόουκοκ και πρόσθεσε ότι η G7 θα μπορούσε να έχει κάνει ακόμη πολύ περισσότερα για να παράσχει ζωτικές προμήθειες --όπως αναπνευστήρες, κουτιά με τεστ και προστατευτικό εξοπλισμό-- σε χώρες που θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο για εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν με πιο επείγοντα χαρακτήρα, προειδοποιώντας ότι αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν εμβολιαστούν γρήγορα, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και θα μπορούσε να γίνει ανθεκτικός στην ανοσοποίηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις