Απρόσμενη ανάκαμψη παρουσίασε η κινεζική μεταποίηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον ιδιωτικό δείκτη PMI της Caixin/S&P Global, αποτυπώνοντας μια πιο αισιόδοξη εικόνα για τη βιομηχανική δραστηριότητα, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις από τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ύφεση (49,0 μονάδες), ενώ κατέγραψε σαφή βελτίωση από τις 48,3 μονάδες του Μαΐου, τη χαμηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2022. Όπως σημείωσε ο Wang Zhe, ανώτερος οικονομολόγος του Caixin Insight Group, πρόκειται για τον όγδοο μήνα ανάπτυξης στους τελευταίους εννέα, γεγονός που υποδηλώνει βελτιούμενες συνθήκες στην αγορά.
Η εικόνα αυτή ωστόσο απέκλινε από τον επίσημο δείκτη PMI που ανακοινώθηκε μια ημέρα νωρίτερα και κατέγραψε συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η διαφορά εξηγείται εν μέρει από τη μεθοδολογία: ο επίσημος δείκτης αφορά κυρίως κρατικές και upstream βιομηχανίες, ενώ ο Caixin επικεντρώνεται σε μικρότερες, εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs, η αισιόδοξη εικόνα του Caixin αντανακλά μια καθυστερημένη θετική αντίδραση στη μερική άρση των αμερικανικών δασμών που ανακοινώθηκε τον Μάιο. Παράλληλα, πολλοί Κινέζοι εξαγωγείς επιτάχυναν τις αποστολές προϊόντων για να προλάβουν την επανεπιβολή υψηλότερων δασμών από τις ΗΠΑ όταν λήξει η 90ήμερη ανακωχή στα μέσα Αυγούστου.
Ωστόσο, παρά την άνοδο της συνολικής παραγωγής με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο, οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κάτι που ενδέχεται να πλήξει τις επιδόσεις του εξαγωγικού τομέα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι επιχειρήσεις παρέμειναν επιφυλακτικές σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, εστιάζοντας στη συγκράτηση κόστους, ενώ η πίεση στις τιμές λόγω ανταγωνισμού διαβρώνει τα περιθώρια κέρδους.
Οι οικονομολόγοι της Nomura επισημαίνουν ότι η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ πλήττει κυρίως τις μικρότερες κινεζικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς τα τιμολόγια παραμένουν υψηλά παρά την ανακωχή. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ώθηση που έδωσε το "προώρο ξεφόρτωμα" εξαγωγών προς τις ΗΠΑ εξασθενεί, κάτι που ήδη αποτυπώνεται σε μείωση των εξαγωγών τον Μάιο (-34,5% σε ετήσια βάση).
Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις αποκλιμάκωσης σε άλλο μέτωπο: αυτό της διαμάχης για τη φαιντανύλη. Σύμφωνα με την Evercore ISI, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να άρει τον σχετικό δασμό 20%, ύστερα από τις πρόσφατες κινήσεις του Πεκίνου, να εντάξει βασικά πρόδρομα χημικά στον κατάλογο ελεγχόμενων ουσιών.
Παρά τις θετικές ενδείξεις για τη μεταποίηση, το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των Κινέζων βιομηχάνων παραμένει συγκρατημένο. Όπως σημειώνει ο Wang, "το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει περίπλοκο, ενώ η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να υπολείπεται των προσδοκιών."