Αντιμέτωπη με ένα διαρκώς επιδεινούμενο αποπληθωριστικό περιβάλλον, η κινεζική οικονομία κατέγραψε τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών παραγωγού των τελευταίων 23 μηνών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας (NBS), ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) υποχώρησε κατά 3,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την πιο απότομη πτώση από τον Ιούλιο του 2023.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) κατέγραψε οριακή άνοδο 0,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για μηδενική μεταβολή και σηματοδοτώντας επιστροφή σε θετικό πρόσημο μετά από τέσσερις μήνες πτώσης. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 14 μηνών.
Αποπληθωρισμός και κάμψη της βιομηχανικής κερδοφορίας
Η μεγαλύτερη των αναμενομένων πτώση του PPI — η πρόβλεψη των αναλυτών της Reuters ήταν στο -3,2% — αντικατοπτρίζει την πίεση που ασκεί η παρατεταμένη πτώση των τιμών παραγωγής, η οποία διαρκεί από τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η εξασθένηση του τομέα των ακινήτων και ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός τιμών σε αρκετούς καταναλωτικούς κλάδους (involution) τροφοδοτούν ένα φαύλο κύκλο αποπληθωρισμού.
Σημαντική ήταν και η πτώση στα βιομηχανικά κέρδη, τα οποία μειώθηκαν κατά 9,1% τον Μάιο σε ετήσια βάση — η μεγαλύτερη κάμψη από τον Οκτώβριο του 2023.
Το Πεκίνο έχει εκφράσει την ανησυχία του για τη στρατηγική των διαρκών εκπτώσεων, που επιστρατεύεται από τις επιχειρήσεις προκειμένου να απορροφήσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα εν μέσω μειωμένης ζήτησης, αλλά που τελικά υπονομεύει την κερδοφορία, χωρίς να ενεργοποιεί ουσιαστικά την κατανάλωση. Κατά την τελευταία συνεδρίαση κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η κινεζική ηγεσία δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη ρύθμιση της αγοράς και να περιορίσει την επιθετική τιμολογιακή πολιτική.
«Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καθοδηγηθούν προς τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την σταδιακή κατάργηση απαρχαιωμένων παραγωγικών δυνατοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά κρατική εφημερίδα, επικαλούμενη το περιεχόμενο της συνάντησης.
Πρόσκαιρη ανάκαμψη στον πληθωρισμό – Συνεχίζεται η υπερπροσφορά
Η οριακή αύξηση του πληθωρισμού καταναλωτή αποδίδεται εν μέρει στο πρόγραμμα επιδοτούμενης αντικατάστασης καταναλωτικών αγαθών, που ενισχύει τις αγορές ηλεκτρικών συσκευών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, όπως επεσήμανε η οικονομολόγος Zichun Huang της Capital Economics, σύμφωνα με το CNBC, το αποτέλεσμα αυτό είναι πιθανό να εξασθενήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εφόσον συνεχιστεί το πρόβλημα υπερπροσφοράς.
«Η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα διατηρεί την προσφορά αγαθών σε υψηλότερα επίπεδα από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι τιμολογιακοί πόλεμοι μεταξύ κατασκευαστών», αναφέρει η Huang.
Μειωμένα περιθώρια κινήσεων χωρίς ισχυρό δημοσιονομικό πακέτο
Ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Macquarie, προειδοποιεί ότι χωρίς ένα ισχυρό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, είναι δύσκολο να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αποπληθωρισμού. «Η επιβράδυνση των εξαγωγών είναι ίσως το μόνο που μπορεί να ωθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δράσουν», σχολιάζει.
Ωστόσο, οι εξαγωγές της Κίνας παραμένουν σχετικά ανθεκτικές, παρά την αστάθεια από πλευράς ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,8% τον Μάιο και 8,1% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των αποστολών προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, που αντισταθμίζουν τη μείωση των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.