Οικονομία

Το Brexit έδιωξε επιχειρήσεις από τη Βρετανία. Οι δασμοί Τραμπ στην Ε.Ε. ίσως τις επαναφέρουν


Σε προνομιακή θέση φαίνεται να βρίσκεται τώρα η Βρετανία, η οποία μετά το Brexit αντιμετώπισε έξοδο επιχειρήσεων και μείωση των εξαγωγών, καθώς η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 30% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να επαναφέρει πολλές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNBC, η επιβολή των δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο την 1η Αυγούστου, εάν δεν επιτευχθεί εμπορική συμφωνία, ενδέχεται να καταστήσει τη Βρετανία πιο ελκυστική βάση για παραγωγή και εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Όπως εκτιμά ο Άλεξ Άλτμαν, επικεφαλής του γερμανικού τομέα της λονδρέζικης συμβουλευτικής Lubbock Fine, «αν οι δασμοί φτάσουν κοντά στο 30%, το χαμηλότερο βρετανικό τιμολόγιο θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να ενισχύσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις εκεί». Υπενθυμίζει μάλιστα πως μετά το Brexit υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη Βρετανία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί.

Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, η βρετανική κυβέρνηση έχει υπογράψει εμπορικές συμφωνίες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ε.Ε., δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για διεθνείς συνεργασίες.

Με τις ΗΠΑ, προβλέπεται μεταξύ άλλων δασμός μόλις 10% για αυτοκίνητα και μειωμένοι φόροι στις εισαγωγές χάλυβα. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ έχει επαναφέρει τη συνεργασία με τις Βρυξέλλες σε νέο επίπεδο, εξομαλύνοντας την εμπορική σχέση μετά από πολυετή ένταση.

Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται για άμεση ευκαιρία. Ο Κάρστεν Νίκελ, διευθυντής της Teneo, υπενθυμίζει πως ενδεχόμενες επενδυτικές μετακινήσεις απαιτούν χρόνια για να υλοποιηθούν. «Αν μιλάμε για μεταφορά παραγωγής από την Ευρώπη στη Βρετανία, αυτό έχει χρονοδιάγραμμα πολλών ετών, ίσως και δεκαετίας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει επίσης ότι η πραγματική δύναμη της Βρετανίας παραμένει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και όχι στη βιομηχανική παραγωγή, όπου ξεχωρίζουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία. «Η ιδέα ότι επιχειρήσεις θα εγκαταλείψουν τη Γερμανία ή την Ελβετία για να εγκατασταθούν στη Βρετανία λόγω των δασμών είναι υπερβολικά αισιόδοξη», εκτιμά ο Νίκελ.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να ελπίζει πως η νέα διεθνής συγκυρία -και οι πιέσεις που προκαλεί η πολιτική Τραμπ στην Ε.Ε- μπορεί να δημιουργήσουν αναπάντεχες ευκαιρίες για την μετα-Brexit οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα