Η μείωση του συνολικού δημόσιου χρέους, η διατήρηση του υφιστάμενου «μαξιλαριού διαθεσίμων» και η διαρκής παρουσία της χώρας στις αγορές, θα είναι οι βασικοί γνώμονες της πολιτικής που επιλέγει να ακολουθήσει την επόμενη χρονιά ο ΟΔΔΗΧ, σε συνεννόηση και συνεργασία με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.
Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών έχουν υιοθετηθεί δύο σενάρια, τα οποία συναρτώνται με το ποσό που θα διατεθεί τελικά για πρόωρες αποπληρωμές υποχρεώσεων – περιλαμβανομένων εκείνων προς το ΔΝΤ.
- Το πρώτο εστιάζει στη μείωση των εντόκων γραμματίων με έκδοση επιπλέον ομολόγων, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω επιμήκυνση χρέους και να περιορισθεί η εξάρτηση από τη βραχυχρόνια συγκυρία στις αγορές.
- Στο δεύτερο σενάριο λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα πρόωρων αποπληρωμών χρέους, σε ύψος που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αγοράς, την πορεία των επιτοκίων και την εξέλιξη του κόστους δανεισμού της χώρας.
Για το 2020 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν εκδόσεις ομολόγων 4-8 δισ. ευρώ, ενώ τα έντοκα γραμμάτια θα μειωθούν κατά 4,4 δισ. Υπολογίζεται ότι παράλληλα θα εισπραχθούν:
• 1,54 δισ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα
• 2,63 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις
Τα έντοκα γραμμάτια είναι τώρα περίπου 12,6 δισ. ευρώ. Με τη μείωση τους κατά 4,4 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, θα περιοσθούν περαιτέρω οι βραχυπρόθεσμοι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι και θα δημιουργηθεί επιπλέον χώρος για έκδοση ομολόγων.
Στην έκθεση του ΟΔΔΗΧ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, που στα τέλη Σεπτεμβρίου έφτανε τα 32 δισ. ευρώ και (σε συνδυασμό με τα πλεονάσματα) είναι αντίστοιχο των εκδόσεων χρέους των επόμενων τεσσάρων χρόνων
Οσον αφορά το «μαξιλάρι ασφαλείας» εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα θα αυξηθούν κατά 0,52 εκατ. ευρώ ή 1,52 δισ. ευρώ (ανάλογα με το σενάριο). Παράλληλα το συνολικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 2,3 δισ. ευρώ ή 3,3 δισ. ευρώ.
Προβλέψεις για ανάπτυξη, πλεονάσματα
Ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να υποχωρεί. Καταλήγει μάλιστα σ’ αυτό το συμπέρασμα υιοθετώντας ιδιαίτερα συντηρητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και το μέσο επιτόκιο δανεισμού.Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2020 και εν συνεχεία 2% για το 2021, 1,6% για το 2022 και 1% για το 2023 και το 2024.
Για το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμά ότι θα είναι 3,6% την επόμενη χρονιά, 3,5% τη διετία 2021-2022, 3% το 2023 και 2,5% το 2024 και μετά (έως το 2060).
Όπως επισημαίνεται στο σχεδιασμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να βελτιώσει την καμπύλη επιτοκίων και την εμπορευσιμότητα των ομολόγων, να διευρύνει την επενδυτική βάση και να διατηρήσει τον ρυθμό εκδόσεων.
Παράλληλα, θα επιδιώξει να περιορίσει ακόμα περισσότερο τα spread με άλλες χώρες, αλλά και τα ρίσκα αναχρηματοδότησης, επιτοκίου και συναλλάγματος.
.