Οικονομία

Οριακή επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 3,1% - Κάμψη στην Ευρωζώνη


Αυξήθηκε κατά 0,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 2,2% υποχώρησε στη ζώνη του ευρώ

O πληθωρισμός όχι μόνο παραμένει επίμονος στην Ελλάδα, αλλά παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ευρωζώνης με τους υψηλότερους δείκτες πληθωρισμού, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ακρίβεια παραμένει «ανθεκτική» στη χώρα μας.

 Όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat για τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,1% από το 3% τον Φεβρουάριο. Αντιθέτως στην Ευρωζώνη κατέγραψε οριακή πτώση στο 2,2% τον Μάρτιο από το 2,3% τον Φεβρουάριο. Κύριος τροφοδότης των πληθωριστικών τάσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο συνεχίζουν να αποτελούν οι τιμές των υπηρεσιών. 

Στην Ευρωζώνη η μείωση του πληθωρισμού κατά 0,1%είναι μια εξέλιξη με θετικό πρόσημο, που είναι πιθανό να ενισχύσει τις φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για συνέχιση της πολιτικής μείωσης επιτοκίων στη συνεδρίασης της 17ης Απριλίου. Καταλύτης, ωστόσο, των αποφάσεων της ΕΚΤ θα είναι οι εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ευρώπης που εν πολλοίς θα καθοριστούν από τις αυριανές ανακοινώσεις Τραμπ για την επιβολή δασμών.

Eurostat

Αναφορικά με το σύνολο της ευρωζώνης, εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερός σε σχέση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,7%, έναντι 0,2% τον Φεβρουάριο).

Ευχάριστη έκπληξη για την Ευρωζώνη αποτέλεσε η πτώση του δομικού πληθωρισμού που υποχώρησε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο από το 2,6%, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε οριακή υποχώρηση στο 2,5%.

Eurostat

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Έριξε ταχύτητα ο πληθωρισμός της Γερμανίας, κατά τον Μάρτιο, οδεύοντας προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν 2,3% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όντες στα ίδια ετήσια επίπεδα που καταγράφηκαν και τους δύο τελευταίους μήνες. 

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία έτρεξε επίσης πιο αργά σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στην Ιταλία, αντίθετα, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο απ' όσο προβλεπόταν -ξεπέρασαν το 2% για πρώτη φορά από το 2023.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα