Μεγάλες προσδοκίες για την υπερκάλυψη της έκδοσης 10ετών ομολόγων του Δημοσίου δημιουργεί το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ήδη προς τις αναδόχους τράπεζες, με αποτέλεσμα να γίνονται προβλέψεις ακόμη και για διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων, όσον αφορά τα κεφάλαια που θα προσφερθούν.
Ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνεται και στις δύο όχθες του Ατλαντικού για την πρώτη έκδοση 10ετών ελληνικών ομολόγων από το 2010 είναι ότι στο σχήμα των έξι αναδόχων συμμετέχει και η Citigroup, η ισχυρή αμερικανική τράπεζα που ως τώρα βρισκόταν μακριά από τις εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου και είχε υιοθετήσει εξαιρετικά απαισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις για την ελληνική οικονομία.
Η διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, από το B3 στο B1, με αναγνώριση εκ μέρους του οίκου του χαμηλού βαθμού κινδύνου των ελληνικών τίτλων («χαμηλή πιθανότητα αναστροφής των μεταρρυθμίσεων») είναι ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά που έχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στη διαδικασία προώθησης της νέας έκδοσης προς τη διεθνή αγορά.
Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει, αυτή την φορά, το «πάνω χέρι» έναντι των επενδυτών, αφού όλοι γνωρίζουν ότι διαθέτει ένα μεγάλο μαξιλάρι κεφαλαίων, που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για την επόμενη διετία. Αντίθετα, την τελευταία φορά που είχαν εκδοθεί 10ετή ομόλογα, τον Μάρτιο του 2010, η Ελλάδα βρισκόταν «με την πλάτη στον τοίχο», έχοντας περιορισμένη ρευστότητα και ενώ χρειαζόταν περί τα 20 δισ. ευρώ μόνο για τα τοκοχρεολύσια του Μαΐου .
Πέρα από το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου επενδυτικού περιβάλλοντος για τίτλους μακράς διάρκειας του Δημοσίου, η αναμενόμενη απόδοση του 10ετούς είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε real money διαχειριστές να μην κοιτάξουν το ελληνικό deal, όπως λένε τραπεζικά στελέχη.
Σήμερα η απόδοση στη δευτερογενή αγορά σταθεροποιήθηκε στο 3,67%, κάτι που σημαίνει ότι είναι εφικτή μια απόδοση της τάξεως του 3,90% στην αυριανή έκδοση. Πρόκειται για μια απόδοση υπερδιπλάσια των αντίστοιχων τίτλων Πορτογαλίας και Κύπρου και υπερεικοσαπλάσια της απόδοσης των γερμανικών ομολόγων!
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, όσοι μπουν στην έκδοση σε αυτό το επίπεδο απόδοσης μπορούν να περιμένουν σχεδόν με βεβαιότητα ότι θα εγγράψουν σημαντικές υπεραξίες από την αρχή της διαπραγμάτευσης των τίτλων στη δευτερογενή αγορά.
Όλα αυτά, την ώρα που οι διαχειριστές κεφαλαίων ειδικά στην Ευρώπη κινητοποιούνται για να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο δεν εξετάζει πλέον αυξήσεις επιτοκίων στο άμεσο μέλλον, αλλά αναμένεται να συζητηθεί, στη συνάντηση του συμβουλίου την Πέμπτη, το ενδεχόμενο να διοχετευθεί εκ νέου μακροπρόθεσμη ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να θέσει στόχο άντλησης 2,5 δισ. ευρώ από τη νέα έκδοση (κατά τι «τσιμπημένο», σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για 2 δισ. ευρώ), ενώ η υπερκάλυψη αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τις 4 φορές, σηματοδοτώντας μια επιτυχή πρώτη έξοδο στην αγορά με 10ετή ομόλογα ύστερα από τον 9ετή αποκλεισμό.