Υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαίων εταίρων της η Ελλάδα στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών προκειμένου να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ανά κάτοικο. Αυτό αποκαλύπτουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κατάταξη της χώρας μας στις συνολικές ηλεκτρονικές πληρωμές, με βάση τα οποία η Ελλάδα κατέλαβε το 2020 μόλις την 21η θέση στο σύνολο των χωρών της Eυρωπαϊκής Ένωσης, με 166 συναλλαγές ανά κάτοικο έναντι 266 συναλλαγών κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη.
Η χαμηλή κατάταξη, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, όπως οι κάρτες και άλλα ψηφιακά δίκτυα, οφείλεται στην υστέρηση που διαπιστώνεται σε σχέση με άλλες ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, όπως το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία, όπου η χρήση ηλεκτρονικών μέσων είναι σχεδόν καθολική, ενώ σημαντική είναι η υστέρηση σε σύγκριση και με λιγότερο ώριμες αγορές, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, αλλά και χώρες όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.
Η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί φυσικά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά στη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, ανεβάζοντας τη χώρα μας στη 18η θέση, από 25η το 2019, στη χρήση του «πλαστικού χρήματος», με βάση τον αριθμό συναλλαγών ανά κάτοικο. Η τάση αυτή ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζεται και όλο το 2021.