Οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα: Ραγδαία άνοδος στις τιμές των τροφίμων για τις αναπτυσσόμενες χώρες


Μέσω έκθεσής η Παγκόσμια Τράπεζα έκανε γνωστό πως οι τιμές των τροφίμων έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει οδηγήσει πλουσιότερες χώρες σε μεγάλες αυξήσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη θα πλήξει πολλές χώρες με μια αύξηση στους λογαριασμούς για τα τρόφιμα πάνω από το 1% του ετήσιου ΑΕΠ, ενώ άλλες θα αποτύχουν να συγκρατήσουν τον αντίκτυπο και θα βυθιστούν σε μια κανονική κρίση χρέους.

Ο οργανισμός επισημαίνει πως ο Λίβανος είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο, μετά την έκρηξη σε αποθήκη σιτηρών στη Βηρυτό πριν από δύο χρόνια που έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη διανομή καλαμποκιού και σιταριού στους 6,8 εκατομμύρια κατοίκους της.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έφτασε στο 332% στο Λίβανο, στο 255% στη Ζιμπάμπουε και στο 155% στη Βενεζουέλα. Η Τουρκία ακολουθεί τέταρτη με 94%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια βοήθησε στη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μια δραματική αντιστροφή των τιμών στα δημητριακά στις παγκόσμιες αγορές από τον Ιούνιο και μια απότομη πτώση των τιμών των άλλων γεωργικών προϊόντων σε επίπεδα κοντά σε αυτά που παρατηρήθηκαν πέρυσι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα