Το 2022 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες κατέγραψαν την υψηλότερη επίδοση στη σύγχρονη ιστορία τους. Το ρεκόρ εξωστρέφειας που αποτυπώθηκε είναι πολύ πιθανό να «σπάσει» το 2023, καθώς οι προβλέψεις του ΣΕΒΕ δείχνουν ότι οι εξαγωγές-συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών-οδεύουν ολοταχώς προς το «ταβάνι» των 100 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό δεν αφορούν πλέον μόνο τον πρωτογενή τομέα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την τεχνολογία.Το 15% των ελληνικών εξαγωγών αφορά τεχνολογικά προϊόντα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα παράγει και εξάγει τεχνολογία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.
Συνολικά, μέχρι στιγμής, φέτος οι εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό περίπου 18%, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
Ο κ. Διαμαντίδης επισήμανε ακόμα ότι, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36%, σε σχέση με το 2021 και έφτασαν στα 55 δισ. σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και στα 35 δισ. στις υπηρεσίες, αποτελώντας πλέον το 27% του ΑΕΠ, ποσοστό που ξεπερνά τις αντίστοιχες επιδόσεις παραδοσιακών εξαγωγικών δυνάμεων, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Πρωταγωνιστικό ρόλο η πράσινη τεχνολογία
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «άνθιση» των εξαγωγών τη χρονιά ορόσημο του 2022, διαδραμάτισε η «πράσινη τεχνολογία» Τα «έντασης τεχνολογίας» μηχανήματα (+17% σε αποπληθωρισμένους όρους) δέχονται ισχυρή ώθηση από τον «πράσινο» ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (όπως LED και ηλεκτρικοί μετρητές), με τις ελληνικές εξαγωγές να ξεχωρίζουν σε μεγάλο εύρος προορισμών (από Βαλκάνια μέχρι Βόρεια Αμερική). Σημαντικό τμήμα αυτών παράγονται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο προωθείται σε γειτονικές χώρες από ελληνικές εταιρείες που λειτουργούν ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι πολυεθνικών – ανάγοντας έτσι την Ελλάδα σε ρόλο περιφερειακού κέντρου, προωθώντας παράλληλα τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ισχυροποιώντας τα εμπορικά δίκτυα στην περιοχή.
Η Εθνική Τράπεζα, σε πρόσφατη έκθεσή της, εκτιμά ότι ως βασική κινητήριος δύναμη θα παραμείνουν οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες κινούνται με υψηλότερους ρυθμούς σταθερά κατά την τελευταία 6ετια σε σχέση με τις λοιπές ελληνικές εξαγωγές (με την απόκλιση να είναι της τάξης των 6-7 ποσοστιαίων μονάδων).
Οι κυριότεροι προορισμοί των ελληνικών προϊόντων το 2022
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώνεται αύξηση κατά 40,9% προς την Ε.Ε.
Πιο αναλυτικά η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το 2022 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ πολύ μεγάλη έκπληξη αποτελεί η Βουλγαρία, η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, σε σχέση με την 5η που κατείχε το 2021. Ακολουθεί η Γερμανία, προς την οποία η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά 20,9%) το 2022, οδήγησε στο να κατέλθει στην 3η από τη 2η θέση και μετά η Κύπρος καταλαμβάνοντας την 4η από την 3η θέση που κατείχε.
Ακολουθούν η Τουρκία η οποία βρίσκεται στην 5η από την 4η θέση που κατείχε το 2021, οι Η.Π.Α. προς τις οποίες καταγράφεται μεγάλη άνοδος των εξαγωγών (38,1%) και το Ηνωμένο Βασίλειο στις θέσεις 6 και 7.