Αγορές

Πάνω από 2,3% οι απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ συνεχίζεται η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, καθώς πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία, πασχίζουν να περιορίσουν την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε κάποια μορφή lockdown. Από σήμερα η Αγγλία πετάει τη μάσκα και αίρει σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα, απόφαση που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα και πολιτικούς.

Οι επενδυτές ανησυχούν και για τον κίνδυνο του αυξημένου πληθωρισμού, τον οποίο φοβούνται από καιρό οι αγορές.

Ο φόβος της COVID-19 οδήγησε τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών και των εταιρειών υπηρεσιών ψυχαγωγίας σε ιδιαίτερα χαμηλό σημείο.

Χθες επήλθε συμφωνία στον ΟΠΕΚ για αύξηση παραγωγής του πετρελαίου. Οι μεγάλοι παραγωγοί θα προσθέτουν 400.000 βαρέλια την ημέρα ανά μήνα, αρχίζοντας από τον Αύγουστο, μέχρι να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί που φτάνουν συνολικά τα 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η Bank of America αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος στο 6,5% από 7%, αλλά διατήρησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 5,5% το επόμενο έτος.

Κατά 0,9% αυξήθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα της ευρωζώνης τον Μάιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ενωση, η κατασκευαστική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,7%. Μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, την υψηλότερη μηνιαία άνοδο κατέγραψε η Γαλλία, όπου η παραγωγή έκανε άλμα κατά 5,4%. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Σλοβενία, όπου η κατασκευαστική παραγωγή έκανε βουτιά 7,5% επίσης σε μηνιαία βάση.

Στη Γερμανία, όπως αναφέρει η Bundesbank, το ΑΕΠ προβλέπεται να καταγράψει ισχυρή άνοδο το δεύτερο τρίμηνο και να αυξηθεί ακόμη πιο πολύ το τρίτο τρίμηνο. Σημειώνει, επίσης, πως με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα όσον αφορά την πανδημία και ότι οι δυσχέρειες στη μεταποίηση θα χαλαρώσουν σταδιακά, ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να είναι πιο γρήγορος το καλοκαίρι και το ΑΕΠ να φτάσει σε προ πανδημίας επίπεδο το τρίτο τρίμηνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα καλύψεις τις οικονομικές απώλειες της πανδημίας έως το τέλος της χρονιάς.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 444.22 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 2.31%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,925.72 μονάδες, με πτώση 2.73%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,845.2 μονάδες, πέφτοντας 2.32%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,122.55 μονάδες, με βουτιά 2.69%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,295.97 μονάδες, διολίσθησε κατά 2.54%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 23,968.5 μονάδες, με απώλειες 3.32%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,302 μονάδες, χάνοντας 2.4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις