Χρηστικά

Μπλόκο στην απόφαση του ΣτΕ για την παραγραφή υπόθεσης ΦΠΑ ψάχνει η ΑΑΔΕ


Τρόπους να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απαγορεύεται στο Δημόσιο να καταλογίσει ΦΠΑ, σε υποθέσεις πέραν της πενταετίας, αναζητεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για μια απόφαση «βόμβα», η οποία αθωώνει όσους απέκρυψαν ΦΠΑ, για τον τυπικό λόγο της παρέλευσης της προθεσμίας παραγραφής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή για τους παρακρατούμενους φόρους, τους οποίους εισπράττει ο επιτηδευματίας, από τους πελάτες του, αλλά δεν τους αποδίδει στο δημόσιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ 403/2018 αφορά σε υπόθεση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, με αντικείμενο την εμπορία τροφίμων και τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας του πρώην Κώδικα Βιβλίων. Κατά τη χρήση 2002 είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007,44 ευρώ. Το 2004 προχώρησε στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδά της στα 1.486.239,25 ευρώ.

Το 2010 ζητήθηκε από την εταιρεία στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου να προσκομίσει τα βιβλία της για τη χρήση 2002 μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών. Ωστόσο, δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε το 2010 στον χαρακτηρισμό των βιβλίων ως "ανακριβών" και προσδιόρισε εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2010 εξέδωσε πράξη προσδιορισμού πρόσθετου ΦΠΑ ύψους 207.072,87 ευρώ καθώς και προσαυξήσεις ΦΠΑ ύψους 621.218,61 ευρώ λόγω ανακρίβειας της αρχικής δήλωσης ΦΠΑ. Συνολικά ο αναλογών ΦΠΑ και οι προσαυξήσεις ανήλθαν σε 830.000 ευρώ.

Όμως, ο καταλογισμός του ΦΠΑ και των προστίμων σκόνταψε στην περίοδο παραγραφής. Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται μετά την πάροδο μια πενταετίας από το έτος υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή στην εξαετία. Π.χ. υπόθεση της χρήσης του 2002 παραγράφηκε το 2007.

Η περίοδος παραγραφής επεκτείνεται στα 10 χρόνια εάν υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία» ή στα 15 χρόνια εάν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση.
Τώρα η ΑΑΔΕ, έχει παραπέμψει την απόφαση του ΣτΕ στις νομικές της υπηρεσίες, προκειμένου να τη μελετήσουν και να βρει τρόπους αντίδρασης, ώστε να μην γλιτώσουν την παραγραφή όσοι δεν απέδωσαν ΦΠΑ.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ, η υπηρεσία, θα κινηθεί με βάση την απάντηση των νομικών υπηρεσιών της ενώ διευκρινίζουν, ότι όπου προβλέπονται παραγραφές υποθέσεων εφαρμόζονται κανονικά από τις φορολογικές αρχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα