Πολιτική

Πελώνη για Κουφοντίνα: Η Πολιτεία δεν συναλλάσσεται με κατάδικους


Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μετά από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία αξιολογούνται βήμα βήμα, κάθε εβδομάδα, από την επιτροπή που κάνει τις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι επιβαρυμένη, ειδικά στην Αττική, και πως η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου είναι προτεραιότητα. «Όσο πιο πιστά εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε», ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο παράτασης το lockdown είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, σημειώνοντας πως όσο πιο γρήγορα έχουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πως χωρίς αυτά τα μέτρα θα είχαμε περισσότερους θανάτους και κρούσματα. «Αναζητούνται έξυπνες λύσεις όταν και εφόσον μπορέσουμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο», συνέχισε και σε ερώτηση αν θα ανοίξουν πρώτα τα εμπορικά καταστήματα ή τα σχολεία, απάντησε πως «ελπίζουμε πως θα μπορέσουν να γίνουν και τα δύο».

Για την άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός νόμου είπε ότι θα εξαρτηθεί από όλους μας σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στον τελευταίο δύσκολο μήνα.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς δήλωσε πως εντός της εβδομάδας θα «σπάσουμε» το φράγμα του 1 εκ εμβολιασμών και πως ενώ σταδιακά θα προχωρά ο εμβολιασμός των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα αλλάζει και η εικόνα της πανδημίας και από το Πάσχα και μετά θα μιλάμε από άλλη βάση και για τα περιοριστικά μέτρα. «Ελπίζουμε ότι θα έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας μέχρι τότε ανάλογα και με τις παραδόσεις των εμβολίων στο β' τρίμηνο του έτους που αναμένουμε ότι θα είναι πολύ περισσότερες», συμπλήρωσε.

Ειδικά για το εμβόλιο της J&J είπε ότι αναμένεται έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εφόσον εγκριθεί αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα, ει δυνατόν τον Απρίλιο ενώ για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού διευκρίνισε ότι εμείς δεν θέλουμε πολίτες δύο ταχυτήτων αλλά μια κατηγορία ταξιδιωτών ταχείας κυκλοφορίας οι οποίοι εφόσον θα έχουν εμβολιαστεί δεν θα περνούν από τεστ και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ανέφερε πως όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη τάσσονται υπέρ της πρότασης που έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός και συζητούνται τεχνικά χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει είναι υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προσωπικά δεδομένα στο πιστοποιητικό που θα γίνει ενιαίο κάποια στιγμή», συνέχισε και σημείωσε πως το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού υπάρχει και διατίθεται σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Πρόσθεσε πως γίνονται τεχνικές συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ ώστε να υπάρξει μία φόρμα για όλους.

Για τη θέση της αντιπολίτευσης αν επιταχθούν κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα, η κα Πελώνη σημείωσε ότι οι ΜΕΘ στην Αττική έχουν αυξηθεί και πως κρεβάτια ανοίγουν ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες. «Η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Το ζήτημα είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο νοσοκομείο και σε ΜΕΘ», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα η κα Πελώνη δήλωσε πως η απεργία πείνας «είναι μέσο που ο ίδιος ο πολυϊσοβίτης έχει επιλέξει για να πείσει την Πολιτεία». Πρόσθεσε πως ο Δ. Κουφοντίνας ουδέποτε προσέφυγε στη Δικαιοσύνη παρότι η έννομη τάξη του δίνει τη δυνατότητα. «Θα μπορούσε να σταματήσει την απεργία πείνας και να ασκήσει τα ένδικα μέσα που βρίσκονται στη διάθεσή του», συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε ότι με βάση το νέο νόμο ο Κορυδάλλος είναι κατάστημα τύπου κράτησης Α για υπόδικους και καταδικασθέντες για ελαφριά εγκλήματα και όχι τύπου Γ. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο των φυλακών και της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής νωρίτερα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. «Αυτή τη στιγμή το κατάστημα αποσυμφορείται. Έχουν μεταφερθεί εκτός περισσότεροι από 1.000 βαρυποινίτες και δεν έχει μετακινηθεί κανένας εκεί», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν όσοι νομικοί διαφωνούν με την κυβέρνηση ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ , η κα Πελώνη δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει σε σχόλια ιδιωτών. «Θα διερωτηθώ αν όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία πρέπει να υποκύψει, υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να συναλλάσσεται και με άλλους καταδίκους στο μέλλον», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι ο Δ. Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός της έννομης τάξης. «Η Πολιτεία δεν συναλλάσσεται με καταδίκους και δεν απεμπολεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για τον τρόπο κράτησης. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει πάντα τη δυνατότητα να σταματήσει την απεργία πείνας και να ασκήσει τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του», ανέφερε ενώ παρέπεμψε για το θέμα της μεταγωγής και σε απαντήσεις που έχουν δοθεί και προς τον συνήγορο του πολίτη και δεν ζητήθηκαν διευκρινήσεις.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία η κα Πελώνη δήλωσε πως δεν έχουν «παγώσει» και πως δεν είναι τύπου σπριντ αυτού του τύπου οι συνομιλίες. «Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνίες. Δηλώσεις και κινήσεις προκλητικές δεν συνάδουν με το εποικοδομητικό πνεύμα που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ώστε να υπάρχει συνδρομή στο διάλογο. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει πάντα σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και δεν θα πέσει στην παγίδα υπονόμευσης του διαλόγου. Υπάρχει και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αποχής από προκλητικές ενέργειες για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η συμπεριφορά αυτή κρίνεται και αξιολογείται», τόνισε ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει η έκθεση Μπορέλ.

Για τις συναντήσεις στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες δήλωσε πως είναι σε τεχνικό επίπεδο για τη λειτουργία απευθείας γραμμής σε στρατιωτικό επίπεδο και τίποτα παραπάνω ενώ σχετικά με απόφαση του Καϊρου για έρευνες σε οικόπεδο της Ανατολικής Μεσογείου ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, είπε πως η Ελλάδα διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Αίγυπτο στο πλαίσιο ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου.

Η Αριστοτελία Πελώνη ρωτήθηκε και την επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο. «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί και να μην αναβαθμιστεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ στον Έβρο κατόπιν διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία και τα συναρμόδια υπουργεία», απάντησε.

Τέλος σε ερώτηση αν η ίδια ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε «για να είμαι εδώ, προφανώς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις