Διεθνή

Πιο Ερντογανική η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία


Μια κυβέρνηση περισσότερο στα μέτρα του ανακοίνωσε προσφτάτως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει πιο προσωπικά χαρακτηριστικά και αποτελείται από «πιο έμπιστους» ανθρώπους του προέδρου.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι Χουλουσί ΑκάρΣουλεϊμάν Σοιλού και Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν ήταν έμπιστοι του Τούρκου προέδρου - εξάλλου εξελέγησαν βουλευτές - αλλά ο Ερντογάν έκανε ένα «ανακάτεμα στην τράπουλα» με γνώμονα τον ισλαμικό-εθνικιστικό άξονα επί του οποίου θα συνεχίσει τις επιδιώξεις του κυρίως στο εξωτερικό.

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ, είναι φυσιολογική εξέλιξη στο υπουργείο Άμυνας με γνώση για το PKK και τους Κούρδους γενικότερα, άριστος γνώστης της κατάστασης στη Συρία και στις γειτονικές χώρες και με γέφυρες στη Ρωσία, την Κίνα και τους Κεμαλιστές. Ουσιαστικά δε αλλάξει κάτι στον τομέα της Άμυνας με ερωτηματικό αν ο νέος υπουργός Άμυνας έχει την ίδια αποδοχή από το ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας Χακάν Φιντάν που «μετακόμισε» από το ΜΙΤ στο ΥΠΕΞ είναι γνώστης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ πριν τις μυστικές υπηρεσίες ήταν το ίδρυμα ΤΙΚΑ, το μακρύ χέρι της εξωτερικής πολιτικής και προπαγάνδας της Άγκυρας. Σε αντίθεση με τη Δϋση που οι υπουργοί Εξωτερικών είναι περισσότερο θεωριτική ο Φιντάν είναι γνώστης και χειριστής (έδινε εντολές και έλεγχε) τη «δουλειά» των υπηρεσιών.

Ο Ιμπραήμ Καλίν να και το όνομά του είχε ακουστεί για το ΥΠΕΞ πηγαίνει στη ΜΙΤ στη θέση του Χακάν Φιντάν μετά από μια θέση που ήταν εκτεθημένος διεθνώς ως σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας. Παραμείνει σε στρατηγική θέση αλλά στο παρασκήνιο.

Και οι δύο ήταν σε όλες τις αποστολές στο εξωτερικό μαζί με τον Ερντογάν και τους Τσαβούσογλου και Ακάρ, στην ηγετική ομάδα του Τούρκου προέδρου.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμτσέκ είναι «δεξί χερι» του Ερντογάν στην οικονομία που θα συνεχίσει το πρόγραμμα του Ερντογάν.

Ακόμη η πρώην Βελγίδα πολιτικός Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας, γνωστή στο Βέλγιο για την άρνησή της να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, καθιστώντας την τη μοναδική γυναίκα στο 17μελές υπουργικό συμβούλιο.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ θα προωθήσει την τουρκική βιομηχανία, την τεχνιτή νοημοσύνη και το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας στα οποία δίνει μεγάλη σημασία ο Ερντογάν.

H συνέχεια της πολιτικής

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει τις επιδιώξεις της Τουρκίας με τη «Γαλάζια Πατρίδα», τις επιδιώξεις στο Αιγαίο και στην Κύρπο, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα γνωστά «παζάρια» με τη Δϋση για το μεταναστευτικό τη στρατιωτική τεχνογνωσία και την επιδίωξη με βάση το τουρκικό συμφέρον, γεγονός που οφείλουν να δουν σοβαρά Ελλάδα και Κύπρος.

Καθώς δεν αλλάζει τίποτα από τις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις.

Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν

Υπουργός Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ (μέχρι σήμερα αρχηγός του τουρκικού στρατού)

Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σιμσέκ

Αντιπρόεδρος: Τζεβντέτ Γιλμάζ

Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς

Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ

Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ

Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζχασέκι

Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικχάν

Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας

Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά

Υπουργός Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν

Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκινμπάκ

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις