TECHin

Πιο κοντά στο... Matrix: Χειρισμός παιχνιδιών VR μέσω του εγκεφάλου!


Σε μία εξέλιξη που θυμίζει το τεχνητό σύμπαν της ταινίας The Matrix, ερευνητές του University of Washington έκαναν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τον χειρισμό παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality, VR) απευθείας μέσω του εγκεφάλου! 

Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου στο Robotics and AI, οι ερευνητές περιγράφουν την πρώτη επιτυχή επίδειξη, όπου άνθρωποι παίζουν ένα απλό, δισδιάστατο παιχνίδι στον υπολογιστή, μόνο μέσω διέγερσης του εγκεφάλου, χωρίς να απαιτούνται άλλες αισθήσεις, όπως όραση, ακοή και αφή.

Οι παίκτες έπρεπε να κινηθούν σε 21 διαφορετικούς λαβυρίνθους, με δύο επιλογές: Να πάνε μπροστά ή κάτω, απόφαση που είχε να κάνει με ένα αντικείμενο οπτικής διέγερσης (φωσφώνιο), που εκλαμβανόταν ως κύκλος ή μπάρα φωτός. Για να υποδείξει που έπρεπε να κινηθεί, οι ερευνητές παρήγαγαν ένα φωσφώνιο μέσω διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης- μιας τεχνικής που χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πηνίο κοντά στο κρανίο για την άμεση και μη επεμβατική διέγερση μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου.

«Η εικονική πραγματικότητα σήμερα λαμβάνει χώρα μέσω οθονών, headsets και διοπτρών, αλλά είναι ο εγκέφαλός σου που δημιουργεί την πραγματικότητά σου» λέει ο Ρατζές Ράο, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών και μηχανολογίας του UW. «Το θεμελιώδες ερώτημα που θέλαμε να απαντήσουμε ήταν: Μπορεί ο εγκέφαλος να αξιοποιήσει τεχνητές πληροφορίες που δεν έχει δει ποτέ, οι οποίες παρέχονταν απευθείας σε αυτόν, για να πλοηγηθεί σε έναν εικονικό κόσμο ή να κάνει εργασίες χωρίς δεδομένα από άλλες αισθήσεις; Και η απάντηση είναι “ναι”»

Τα πέντε άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμή έκαναν τις σωστές κινήσεις στους λαβυρίνθους στο 92% των περιπτώσεων, όταν λάμβαναν τις πληροφορίες μέσω άμεσης διέγερσης εγκεφάλου, σε σύγκριση με το 15% που ίσχυε όταν δεν υπήρχε καθοδήγηση. 

Το απλό αυτό παιχνίδι επιδεικνύει έναν τρόπο με τον οποίο νέες πληροφορίες από τεχνητούς αισθητήρες ή παραγόμενους από υπολογιστή εικονικούς κόσμους μπορούν να κωδικοποιηθούν επιτυχώς και να αποσταλούν μη επεμβατικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε να γίνονται εργασίες. 

Επίσης, τα άτομα αυτά έγιναν πιο ικανά στην πλοήγηση με το πέρασμα του χρόνου, κάτι που υποδεικνύει ότι ήταν ικανά να μάθουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα τεχνητά ερεθίσματα. 

«Στην ουσία προσπαθούμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια έκτη αίσθηση» λέει ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, Ντάρμπι Λόσεϊ.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις