Στο άκουσμα της λέξης “ψυχοπάθεια” οι περισσότεροι από εμάς φανταζόμαστε έναν μανιακό δολοφόνο που κυνηγάει το θύμα του κρατώντας τσεκούρι. Ωστόσο, η ψυχοπάθεια μπορεί να εκδηλωθεί με πάρα πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιου είδους ψυχοπάθεια ζουν ήρεμα δίπλα μας και μερικοί από αυτούς μπορεί να είναι ακόμα και φίλοι ή συναδέλφοί μας, που απλά κρατούν τα προβλήματά τους για τον εαυτό τους.
Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, τα άτομα με ψυχοπάθεια μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στους γύρω τους με τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές τους και την φαινομενική απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις.
Για παράδειγμα, μία μορφή ψυχοπάθειας είναι η προσποίηση των συναισθημάτων προς επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.
Λόγω της έλλειψης της ενσυναίσθησης, οι άνθρωποι αυτοί ποτέ δεν λυπούνται πραγματικά για εκείνους που γίνονται δέκτες των όποιων κακόβουλων ενεργειών τους. Αλλά, όταν τα πράγματα παίρνουν λάθος τροπή, συνήθως εκδηλώνουν τάσεις αυτο-λύπησης. Δεν έχει τίποτε να κάνει με τύψεις, αλλά με μια βαθιά λύπη για τους ίδιους και για τις συνέπειες -για τον εαυτό τους- για ό,τι έχουν κάνει.
Σε άλλες περιπτώσεις θα πουν ωμά ψέμματα, χωρίς καμία ένδειξη αμφιβολίας για αυτό που λένε και θα μεταχειριστούν τους άλλους για να τους βάλουν να κάνουν ό,τι θέλουν εκείνοι. Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι 1 στους 100 ανθρώπους έχει ψυχοπαθητικές τάσεις.
Έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Statista για λογαριασμό του βρετανικού Independent κατέληξε σε μία λίστα με 10 δουλειές, όπου είναι πιο πιθανό να βρει κανείς ένα άτομο με ψυχοπάθεια.
Τα αποτελέσματα κατά σειρά μεγαλύτερης πιθανότητας είναι:
CEO (Chief Executive Officer) – Εκτελεστικός διευθυντής
Δικηγόρος
Εργαζόμενος στα media (TV/ραδιόφωνο)
Πωλητής
Χειρουργός
Δημοσιογράφος
Αστυνομικός
Επάγγελμα σχετικό με την εκκλησία
Σεφ
Δημόσιος υπάλληλος