Οικονομία

Ποια θα είναι η ετυμηγορία της Fitch για την ελληνική οικονομία


Εν μέσω των νέων θετικών αποτελεσμάτων και των δημοσιονομικών επιτευγμάτων που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία (πλεονάσματα, ΑΕΠ), η Fitch θα δώσει σήμερα τη νέα «ετυμηγορία» του.

Το «παράθυρο» για νέα αναβάθμιση είναι ανοιχτό, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους.

Ο αμερικανικός οίκος έχει επισημάνει ότι βασικός παράγοντας για αναβάθμιση της χώρας είναι η ταχύτερη μείωση του δείκτη χρέους και η ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Ως ανασταλτικό παράγοντα έχει επισημάνει το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Τώρα θα αξιολογήσει κατά πόσο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδο σ' αυτούς τους τομείς - τέτοια που να δικαιολογεί μια αναβάθμιση.

Οπως τονίζει σε έκθεση της η Citi, στα θετικά θα "μετρήσουν" δύο πολύ σημαντικές κινήσεις στο μέτωπο της διαχείρισης του χρέους. τις οποίες έχει σχεδιάσει ο ΟΔΔΗΧ:

  • Η επαναγορά των warrants του ΑΕΠ από την Ελλάδα, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.
  • Η δέσμευση να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια διάσωσης, 10 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. 

Η Fitch έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές) τον Νοέμβριο του 2023, αλλά δεν προχώρησε σε κάποια αναβάθμιση της αξιολόγησης ή των προοπτικών πέρυσι.

Tον Απρίλιο του 2025 ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αναφέροντας ως λόγους τη βελτίωση στο αυτόνομο πιστωτικό προφίλ τους και τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (Issuer Default Ratings, IDR) της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας κατά μία βαθμίδα σε «BBB-» με σταθερές προοπτικές από «BB+» με θετικές προοπτικές και εκείνο της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB+» με θετικές προοπτικές από «BB» με θετικές προοπτικές.

Ο οίκος αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν υγιή λειτουργικά κέρδη το 2025-2026 παρά την πτώση των επιτοκίων, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των δανείων - ιδιαίτερα προς τις επιχειρήσεις - και των μικρότερων πιστωτικών ζημιών εν μέσω μειωμένων πιέσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων και των σημαντικά μικρότερων πωλήσεων προβληματικών δανείων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα