Οικονομία

Ποιες φοροελαφρύνσεις «ενσωματώνει» το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023


Φοροελαφρύνσεις ύψους 2,37 δισεκατομμυρίων ευρώ ενσωματώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, που κατατέθηκε χθες στην Βουλή από τους ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών. 

Σημείο αναφοράς αποτελούν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών καθώς επίσης και η εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες έως τον Ιούνιο του 2023.

Συγκριμένα στο προσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2023. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατομμυρίου εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα - ίσχυε και πέρυσι -, 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και 1.000.000 συνταξιούχων. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος είναι 1,24 δισ. ευρώ.
  • Διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ).
  • Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2023. Το κόστος ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές (δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ)

Αυξημένα τα φορολογικά έσοδα

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπει ότι στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,58 δισ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα από φόρους που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος. Τα επιπλέον έσοδα σε σύγκριση με φέτος θα προκύψει από τους έμμεσους φόρους και το φόρο εισοδήματος κυρίως των νομικών προσώπων. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα