Πολιτική

Ποιο είναι το λαχανικό που προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου


Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία λένε και το ίδιο ισχύει για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο συχνός και πιο θανατηφόρος καρκίνος στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, ωστόσο είναι όμως μία νόσος που εάν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να θεραπευτεί. 

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη σε αυτόν τον τύπου καρκίνου και ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ανακάλυψαν πώς ένα συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε ζώα, ανακάλυψαν ότι το σκουροπράσινο φυλλώδες λαχανικό περιορίζει τις επιβλαβείς επιδράσεις ενός καρκινογόνου που αναπτύσσεται στο ψητό κρέας.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν τις πολύπλοκες βιολογικές επιδράσεις του καρκινογόνου αυτού στα microRNAs και στα καρκινικά βλαστοκύτταρα και διαπίστωσαν πως όταν έδιναν στα πειραματόζωα σπανάκι, η συχνότητα των καρκίνων στο παχύ έντερο μειωνόταν σχεδόν κατά το ήμισυ, από 58% σε 32%.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο καρκίνος προκαλείται από αλλοιώσεις (ή μεταλλαγές) στην αλληλουχία των βάσεων που αποτελούν το DNA.

Ωστόσο, η ιατρική έρευνα επικεντρώνεται ολοένα περισσότερο στην επιγενετική, η οποία πρεσβεύει πως παράγοντες όπως η διατροφή, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων, όχι μόνο αυτών του καρκίνου, αλλά και της καρδιοπάθειας, του διαβήτη και των νευρολογικών διαταραχών.

Σε αυτή την επιγενετική εξίσωση, καθοριστικό ρόλο παίζουν τα microRNAs, τα οποία κάποτε θεωρούνταν ως τα «σκουπίδια του DNA», αλλά πλέον είναι γνωστό ότι επηρεάζουν ποιες περιοχές του DNA θα εκφραστούν και ποιες θα μείνουν ανενεργές.

Υπάρχουν εκατοντάδες microRNAs και οι επιστήμονες του Όρεγκον παρακολούθησαν στα πειράματά τους τα 679 από αυτά. Όταν τα microRNAs δεν λειτουργούν σωστά, δημιουργούνται προβλήματα όπως η μη φυσιολογική έκφραση των γονιδίων που τελικά οδηγεί στον καρκίνο.

«Σε αντίθεση με τις μεταλλαγές του DNA που είναι μόνιμες, οι αλλοιώσεις των microRNAs μπορούν να διορθωθούν με την σωστή διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής ή και με φάρμακα ακόμα», δήλωσε ο καθηγητής Ροντ Ντάσγουντ. «Και η διόρθωσή τους σημαίνει πως το κύτταρο θα ξαναγίνει φυσιολογικό».

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις