Χρηστικά

Ποιοι απαλλάσσονται και ποιοι πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος


Οι 11 κατηγορίες επαγγελματιών που εξαιρούνται, υπό προϋποθέσεις από το μνημονιακό χαράτσι - Πόσο κοστίζει φέτος

Τσουχτερό παραμένει το τέλος επιτηδεύματος για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς και για μπλοκάκια, ενώ 11 κατηγορίες επαγγελματιών εξαιρούνται, υπό προϋποθέσεις.

Μάλιστα, το μνημονιακό χαράτσι επιβάλλεται ακόμη και σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν ζημιές ή μηδενική δραστηριότητα, ενώ το γλιτώνουν όσοι δηλώσουν αδράνεια.

Κάθε χρόνο το τέλος επιτηδεύματος κοστίζει 430 εκατ. ευρώ, στα μπλοκάκια και στους ελεύθερους επαγγελματίες και συνιστά ένα σημαντικό έσοδο για τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η κατάργησή του κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο συμβεβαιώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ.

Το «χαράτσι» του τέλους επιτηδεύματος καταλογίζεται και εισπράττεται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν κέρδη ή ζημιές το εν λόγω φορολογικό έτος (στην προκειμένη περίπτωση 2021), εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα, ενώ σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα καταλογίζεται ακόμα και σε όσους δεν έχουν εκδώσει καμία απόδειξη, αλλά φαινόταν στην εφορία ενεργοί.

Η συγκεκριμένη κατηγορία των επαγγελματιών, οι οποίοι το 2021 δεν είχαν δραστηριότητα και δεν εξέδωσαν ή δεν έλαβαν κανένα τιμολόγιο, μπορούν να μεταβούν στην οικεία ΔΟΥ και να υποβάλουν αίτηση για «αδράνεια», αναδρομικά από την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να γλιτώσουν την πληρωμή του.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής αναλογικού τέλους επιτηδεύματος. Δηλαδή αν κάποιος έχει δραστηριότητα μέχρι και τον Ιούνιο του 2020, μπορεί να δηλώσει αδράνεια από τον Ιούλιο και να πληρώσει το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Αν η δήλωση αδράνειας γίνει άλλον μήνα, θα πληρώσει το τέλος μόνο για τους μήνες που ήταν «δραστήριος».

Οι 11 κατηγορίες που απαλλάσσονται

Παράλληλα, η νομοθεσία προβλέπει και 11 ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών που απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  2. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  3. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών
  4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία  το 65ο έτος της ηλικίας.
  5. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
  6. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, 
  7. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών. 
  8. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
  9. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.
  10. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.
  11. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

Πόσο κοστίζει το τέλος επιτηδεύματος

Για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, ανέρχονται σε:

  • 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Επίσης, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
  • 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα