Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: "Κόκκινη κάρτα" στην κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ- Τα ποσοστά των κομμάτων


 Αρνητικά αξιολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στο ζήτημα που ανέκυψε πρόσφατα με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ.

Αντίθετα, θετικά αξιολογούν οι ερωτηθέντες τις πρόσφατες συμφωνίες για διοχέτευση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την ανατολική Ευρώπη και  την Ουκρανία.

Οι διαπιστώσεις προκύπτουν από δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Ως σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι πολίτες αναδεικνύουν κυρίως την ακρίβεια, την οποία επιλέγει το 55,9% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν τα εισοδήματα με 22,9% και η απονομή δικαιοσύνης/το κράτος δικαίου με 21%.

Η υγεία συγκεντρώνει 15,9%, το μεταναστευτικό 13,7%, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας 13% και η εγκληματικότητα 11,5%.

Η αύξηση των ενοικίων καταγράφει συνολικό ποσοστό 10,2%, το οποίο όμως ανεβαίνει στο 22,3% μεταξύ όσων πληρώνουν ενοίκιο.

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, το 67% δηλώνει «σίγουρα αρνητικά» και το 15,2% «μάλλον αρνητικά». Οι αρνητικές γνώμες φτάνουν συνολικά στο 82,2%. Αντίθετα, θετικά τοποθετείται το 13,2% (3,4% «σίγουρα θετικά» και 9,8% «μάλλον θετικά»).

Οσον αφορά το εάν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για όσους έχουν λάβει παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αν θα επιστραφούν τα χρήματα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται επιφυλακτική. Συγκεκριμένα, το 52,9% εκτιμά «σίγουρα όχι» και το 25,7% «μάλλον όχι», με το σύνολο των αρνητικών απαντήσεων να διαμορφώνεται στο 78,6%. 

Για τα ΕΛΤΑ το 50% των ερωτηθέντων προτείνει μείωση των εξόδων της κεντρικής διοίκησης. Το 30,1% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ως κοινωνικό αγαθό.

Σε περίπτωση που από τις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 31% των πολιτών δηλώνει ότι θα προτιμούσε να διεξαχθούν όσες εκλογικές αναμετρήσεις χρειαστεί ώστε να προκύψει αυτοδυναμία.

Υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, τάσσεται το 20,8%.

Το 16,2% θα προτιμούσε συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με κόμματα της Δεξιάς, όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή Λογικής, ενώ το 15% επιλέγει συνεργασία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Τέλος, 17% δεν εκφράζει συγκεκριμένη προτίμηση ή απαντά «Άλλο».

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η δημοσκόπηση καταγράφει τη Νέα Δημοκρατία στο 22,0%, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο 10,2% και την Ελληνική Λύση στο 9,0%. Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 7,0%, το ΚΚΕ 6,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, ενώ η Νίκη καταγράφει 2,3%. 

Η Φωνή Λογικής συγκεντρώνει 4,5%, το ΜέΡΑ25 2,0%, η Νέα Αριστερά 1,5% και το Κίνημα Δημοκρατίας 1,8%. Ποσοστό 5,2% δηλώνει πρόθεση ψήφου σε «άλλο κόμμα». Σημαντικό ποσοστό, 17,6%, δηλώνει ότι «δεν έχει αποφασίσει / δεν απαντά», ενώ 6,7% τοποθετείται σε «λευκό / άκυρο / αποχή». Συνολικά, η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 24,3%.

Στην αναγωγή στο εκλογικό σύνολο, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,1%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,5% και η Ελληνική Λύση με 11,9%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 9,2%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 4,8% και η Νίκη στο 3,0%. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα