Σκάνδαλα, υποθέσεις διαφθοράς, κακοί χειρισμοί (Τέμπη), μια σειρά από «ατοπήματα» που επισκιάζουν την μεγάλη κυβερνητική εικόνα. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται με άκρως προβλεπόμενο τρόπο και σχεδόν μονότονα, κάνοντας κάθε φορά πιο αδύναμά τα πολιτικά -κυρίως- επιχειρήματα και την επικοινωνιακή διαχείριση για το Μαξίμου.
Στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, κυβερνητικά στελέχη μπαίνουν στο «κάδρο των ευθυνών», ο πρωθυπουργός τους καρατομεί και προχωρά σε ανασχηματισμό- προστατεύοντας τη δική του εικόνα - και πάλι από την αρχή… Η συνταγή διαχείρισης της κρίσης που προκαλεί το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μια από τις πολλές συσσωρεύονται και «βαραίνουν» το βιογραφικό της κυβέρνησης, είναι ίδια και απαράλλακτη με προηγούμενες.
«Ξήλωμα» του γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποπομπή Μπρατάκου-Παπασταύρου για την υπόθεση των Τεμπών, «ανθρωποθυσία» Τριαντόπουλου στον οποίο χρεώθηκε το «μπάζωμα» και προανακριτική για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Καραμανλή. Όλα τα παραπάνω διανθισμένα με ανασχηματισμούς που περισσότερο έμοιαζαν με εσωτερικό ροτέισον και πομπώδη μηνύματα για δυναμικές εκκινήσεις…
Η μεγάλη εικόνα για την κυβέρνηση έχει «γκριζάρει», καθότι είναι πρόδηλο πως έχουν μαζευτεί πολλά ατοπήματα. Η επιχειρηματολογία της εξασθενεί, καθώς χρησιμοποιεί τα ίδια «χαρακτηριστικά» και ευλόγως οι πολίτες αναρωτιούνται πόσοι άλλοι ανασχηματισμοί και αλλαγές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών θα γίνουν στο απώτερο μέλλον.
Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι δομικό, συστημικό και προκύπτουν αυτές οι επαναλαμβανόμενες αστοχίες; Η κεφαλή του κυβερνητικού σχήματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει υπό το πέπλο προστασίας, αλλά η κυβερνητική αξιοπιστία πλήττεται συνεχώς.
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις, «πυροδότησε» τις παραιτήσεις του υπουργούν Μετανάστευσης Μάκη Βορίδη (πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης), τριών υφυπουργών και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συνταγή διαχείρισης του Μαξίμου «χιλιοπαιγμένη». Μετά τις παραιτήσεις (που προφανώς ζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό), ακολουθεί τη Δευτέρα ένας μίνι ανασχηματισμός-που θα αποσκοπεί στην κάλυψη των κενών- και κατόπιν η πολιτική επικοινωνιακή διαχείριση-εκ μέρους της κυβέρνησης- του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το Μαξίμου επιχειρεί να δημιουργήσει το αφήγημα περί διαχρονικών ευθυνών για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα». Προς αυτή την κατεύθυνση τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και κυβερνητικά στελέχη ακολουθούν τη γραμμή… υπενθύμισης των αλλεπάλληλων σκανδάλων με επίκεντρο τις αγροτικές επιδοτήσεις, που είχαν καταγραφεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Στο κάδρο της δικογραφίας Βορίδης και Αυγενάκης
Επισημαίνεται ότι η δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή για το σκάνδαλο, βάζει στο κάδρο δύο προβεβλημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, για τους οποίους η Ευρωπαία εισαγγελέας ζητά να ελεγχθούν για δύο κακουργήματα: για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας και της συνέργειας σε απιστία για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.
Στο διαβιβαστικό της Ευρωπαίας εισαγγελέως σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «προέκυψαν στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για τα αδικήματα της
- συνέργειας σε απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία προκλήθηκε ζημιά άνω των 120.000 ευρω και
- της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα οποία προκλήθηκε ζημιά άνω των 120.000 ευρώ.