Πολιτική

Βρετανία: Tέλος του δικομματισμού και ακροδεξιά στροφή δείχνουν οι δημοσκοπήσεις


Στο επίκεντρο της ανατροπής βρίσκεται το δεξιό λαϊκιστικό Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ

Μια βαθιά πολιτική αναδιάταξη φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ηνωμένο Βασίλειο, με τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές σε Σκωτία, Ουαλία και Αγγλία να μετατρέπονται σε άτυπο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ.

Οι δημοσκοπήσεις προδιαγράφουν βαριές απώλειες για το Εργατικό Κόμμα, ενώ τόσο οι Συντηρητικοί όσο και οι Εργατικοί βλέπουν την παραδοσιακή κυριαρχία τους να διαβρώνεται από ένα όλο και πιο πολυκερματισμένο πολιτικό σκηνικό.

Στο επίκεντρο της ανατροπής βρίσκεται το δεξιό λαϊκιστικό Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, που καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο με αιχμή τη σκληρή γραμμή κατά της μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, οι Πράσινοι ενισχύονται σημαντικά στον προοδευτικό χώρο, προσελκύοντας απογοητευμένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

Το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι μόνο η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά η συνολική κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας, ψηφοφόροι που επί δεκαετίες παρέμεναν πιστοί είτε στους Εργατικούς, είτε στους Συντηρητικούς, στρέφονται πλέον σε μικρότερα κόμματα, ανεξάρτητους υποψηφίους ή επιλέγουν την αποχή.

Αναλυτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση της βρετανικής πολιτικής σκηνής εδώ και μία γενιά, με το παραδοσιακό δικομματικό μοντέλο να χάνει σταθερά τη συνοχή του.

Η φθορά δεν αφορά μόνο το κυβερνών κόμμα. Οι Συντηρητικοί, που κυριάρχησαν επί δεκαετίες στη βρετανική πολιτική, κινδυνεύουν σε ορισμένες περιοχές να περιοριστούν ακόμη και στην τέταρτη ή πέμπτη θέση.

Μετανάστευση και κόστος ζωής

Η άνοδος του Reform UK συνδέεται άμεσα με την έντονη ανησυχία για τη μετανάστευση, ιδιαίτερα σε μικρότερες πόλεις και περιοχές εκτός Λονδίνου.

Παράλληλα, το αυξανόμενο κόστος ζωής, οι πιέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και η αίσθηση οικονομικής στασιμότητας ενισχύουν την οργή απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο.

Το Reform UK επιχειρεί να εμφανιστεί ως αντισυστημική εναλλακτική, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα και επενδύοντας σε ρητορική περί ασφάλειας, εγκληματικότητας και ελέγχου των συνόρων.

Στον αντίποδα, οι Πράσινοι κερδίζουν έδαφος κυρίως σε αστικά και μορφωμένα κοινά, όπου η απογοήτευση εστιάζει περισσότερο στη μετριοπαθή οικονομική πολιτική των Εργατικών, στη στάση τους απέναντι στο Παλαιστινιακό και στην έλλειψη φιλόδοξων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.

Σκωτία και Ουαλία σε τροχιά πολιτικής ανατροπής

Στην Ουαλία, οι Εργατικοί κινδυνεύουν να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του τοπικού κοινοβουλίου, με το εθνικιστικό Plaid Cymru να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στη Σκωτία, η υποχώρηση των Εργατικών ενισχύει εκ νέου το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο συνεχίζει να προωθεί την ατζέντα της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, η πολιτική συζήτηση μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε ζητήματα καθημερινότητας: υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, προβλήματα στην υγεία και την παιδεία, αύξηση του κόστους στέγασης και αίσθηση γενικευμένης παρακμής.

Πολυκομματική εποχή με αβέβαιη ισορροπία

Το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών δεν είναι απαραίτητα ποιος θα κερδίσει περισσότερες έδρες, αλλά ότι η Βρετανία εισέρχεται σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής πολυδιάσπασης.

Το μοντέλο εναλλαγής εξουσίας ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα κόμματα δείχνει να εξαντλείται, χωρίς να έχει ακόμη διαμορφωθεί μια νέα σταθερή ισορροπία.

Για τον Κιρ Στάρμερ, το αποτέλεσμα ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρή προειδοποίηση, παρά το γεγονός ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές αργούν ακόμη. Ήδη, στο εσωτερικό των Εργατικών εντείνονται οι συζητήσεις για την ηγεσία και τη στρατηγική του κόμματος.

Η πραγματικότητα που αναδύεται πίσω από τις δημοσκοπήσεις: ένα μεγάλο μέρος της βρετανικής κοινωνίας δεν αναζητά απλώς εναλλαγή κυβέρνησης, αλλά αμφισβητεί πλέον συνολικά το πολιτικό σύστημα που κυριάρχησε στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα