Μεγαλύτερη θα είναι φέτος η παγίδα των τεκμηρίων για χιλιάδες φορολογούμενους, λόγω των αισθητά αυξημένων επιτοκίων των δανείων και των πιστωτικά καρτών.
Η αύξηση των επιτοκίων των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων αποτελεί διπλό πονοκέφαλο για εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς αφενός αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των δανείων, ψαλιδίζοντας το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα, αφετέρου τα ποσά που καταβάλλονται αποτελούν τεκμήριο για την Εφορία.
Στο πλαίσιο αυτό, το ποσό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων, που έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο του 2022, που ξεκίνησε η εξωφρενική πολιτική των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διογκώνει την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη.
Όταν, προ των αυξήσεων των επιτοκίων, έπεφταν στην παγίδα των τεκμηρίων περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι) στους οποίους καταλογίζονταν επιπλέον εισόδημα ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ και φυσικά πλήρωσαν αυξημένο φόρο εισοδήματος, φέτος, θα «την πληρώσουν» περισσότεροι.
Στη διάρκεια του 2023 τα επιτόκια των τραπεζών εκτοξεύτηκαν στα ύψη, μετά τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων, παρασύροντας ανοδικά το κόστος των δανείων.
Τα ποσά που δαπανά ετησίως ο φορολογούμενος για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των δανείων του, στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες, αποτελούν τεκμήριο και αθροίζονται με τις υπόλοιπες τεκμαρτές δαπάνες.
Οι σχετικές δαπάνες αναγράφονται στους κωδικούς 727-728 του πίνακα 5 του εντύπου Ε1, ενώ οι τράπεζες θα αποστείλουν στην ΑΑΔΕ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τις λίστες με τα ποσά των τοκοχρεολυσίων που πλήρωσε κάθε φορολογούμενος το περασμένο έτος.
Θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ οι ανωτέρω κωδικοί, με το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβλήθηκε το 2023 για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστώσεων γενικά και θα αθροιστούν με τις υπόλοιπες τεκμαρτές δαπάνες.
Επίσης, συμπληρώνεται το ποσό που καταβλήθηκε για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των χρεώσεων των πιστωτικών καρτών, εφόσον οι χρεώσεις αυτές οφείλονται σε αγορά μη καταναλωτικών αγαθών μέσω αυτών των πιστωτικών καρτών (αγορά αυτοκινήτου, μηχανήματος, πινάκων ζωγραφικής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων).
Στην περίπτωση αναγραφής ποσού στους κωδικούς 727-728, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα ποσά αυτά και το ποσό τυχόν τόκων υπερημερίας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υπόλοιπες τεκμαρτές δαπάνες, με τις οποίες θα αθροιστούν τα τοκοχρεολύσια των δανείων, είναι οι τεκμαρτές δαπάνες για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη και στις πραγματικές δαπάνες απόκτησης κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προσδιορίσουν με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματα.
Παράδειγμα
Φορολογούμενος με στεγαστικό δάνειο πλήρωνε το 2022 το ποσό των 500 ευρώ, για τοκοχρεολύσια κάθε μήνα ήτοι 6.000 το χρόνο.
Με την αύξηση των επιτοκίων, το ποσό της μηνιαίας δόσης αυξήθηκε σε 650 ευρώ τον μήνα ή σε 7.800 το χρόνο.
Έτσι το τεκμήριο του συγκεκριμένου φορολογούμενου, μόνο για το στεγαστικό δάνειο αυξήθηκε για το φορολογικό έτος 2023 κατά 1.800 ευρώ.
Αν έχει και καταναλωτικά δάνεια, φυσικά η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη και θα μπλέξει σε φορολόγηση λόγω τεκμηρίων εάν το άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών είναι υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημα.