Χρηστικά

Πώς θα πάρετε πίσω έως 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα


Θα μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης - Όλη η διαδικασία

Μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία θα ανοίξει σύντομα θα καταβληθεί η αναδρομική επιδότηση, για τους αυξημένους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η διαδικασία υπολογισμού του ποσού της επιστροφής γίνεται με ειδικό μαθηματικό τύπο και αφορά περιπτώσεις στις οποίες ο λογαριασμός ρεύματος ήρθε ακριβότερος κατά τουλάχιστον 30 ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό της αναδρομικής επιδότησης είναι μέχρι 600 ευρώ.

Αναλυτικότερα, στα νοικοκυριά επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού.

Δηλαδή, μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Όμως από το ποσό της επιστροφής, θα αφαιρούνται οι τυχόν άλλες επιδοτήσεις που έχουν καταβληθεί.

Επίσης, αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους.

Η επιδότηση θα δοθεί στον τραπεζικό λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας, για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 και αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες, άνω των 30 ευρώ (και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε σχετική πλατφόρμα που θα γίνει γι’ αυτόν τον σκοπό, με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ.

Εκεί, θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς θα υπολογιστεί το επιστρεφόμενο ποσό

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
Από το ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός, θα αφαιρούνται:

  • Το ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής και
  • Το ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το αποτέλεσμα της πράξης αυτής, θα πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης και κατόπιν θα πολλαπλασιάζεται με το 60%.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας υπολογίζουν ότι  για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022,  οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 60% των 464 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα