Χρηστικά

Πώς θα «τρέχουν» από το καλοκαίρι οι επιστροφές φόρου


Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα επιστροφής και θα λαμβάνουν το ποσό άμεσα


Από το καλοκαίρι θα ισχύσει η αυτόματη επιστροφή φόρων από την Εφορία, σε φορολογούμενους που τις δικαιούνται και καλύπτουν τις προϋποθέσεις που ορίζει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα επιστροφής του φόρου και θα λαμβάνουν το ποσό άμεσα, μέσω αυτόματων ελέγχων πλήρωσης των προϋποθέσεων.

Το σύνολο των επιστροφών φόρου που υπολογίζει να επιστρέψει φέτος η ΑΑΔΕ ανέρχεται σε 4,96 δισ. ευρώ, ενώ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 επιστράφηκαν φόροι ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Επίσης, το υπόλοιπο των επιστροφών φόρου που εκκρεμούσε στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου ανέρχονταν σε 774 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που εκκρεμούν για χρονικό διάστημα άνω των 90 ημερών.

Οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες των επιστροφών φόρου όπως και των εκκρεμών πληρωμών από το κράτος προς ιδιώτες προμηθευτές, αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής με τους δανειστές.

Τι αλλάζει 

Αναλυτικότερα, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι «εντός του 2022 στοχεύουμε στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών για όλες τις κατηγορίες των φόρων, με αξιοποίηση του προφίλ των φορολογουμένων και ανάλυση κριτηρίων».

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο θα σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί μέσα στο καλοκαίρι, οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και χωρίς παρέμβαση υπαλλήλου της Εφορίας, για την ημερομηνία επιστροφής του ποσού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. 

Ποιοι ευνοούνται

Από το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής των φόρων ευνοούνται βασικά οι κατηγορίες επιτηδευματιών που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων, κατόπιν ελέγχων, ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Από τις αυτόματες επιστροφές φόρων θα εξαιρούνται:

  • Τα μεγάλα ποσά επιστροφής, οι υποθέσεις των οποίων θα ελέγχονται.
  • Όσοι στο παρελθόν έχουν υποπέσεις σε φορολογικές παραβάσεις και ειδικά όσοι επιχείρησαν να εισπράξουν ΦΠΑ που δεν δικαιούνταν.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα