Επιχειρήσεις

Ποταμός φθηνού χρήματος μέσω εταιρικών ομολόγων


Οι ελληνικές εταιρείες προσφέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές, αντλώντας ρευστό πολύ φθηνότερα από τα τραπεζικά δάνεια

Η μία μετά την άλλη μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις παίρνουν σειρά για την έκδοση εταιρικών ομολόγων, στην εγχώρια αλλά πλέον και στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι εκδόσεις εταιρικών τίτλων είναι περιζήτητες από διεθνείς επενδυτές για τις υψηλές τους αποδόσεις, αλλά, την ίδια ώρα, δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντλήσουν δανεισμό με κόστος πολύ χαμηλότερο από τον τραπεζικό δανεισμό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που βρήκε σπάνια ευκαιρία να «καθαρίσει» από τραπεζικά δάνεια ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, για τα οποία βρισκόταν σε συζητήσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση, εδώ και πολλούς μήνες. Τελικά, τη λύση στο πρόβλημα, με ευνοϊκό τρόπο για τον κατασκευαστικό όμιλο, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες, δίνει η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, καθώς η ΕΛΛΑΚΤΩΡ προχωρά σε μεγάλη έκδοση, ύψους 600 εκατ. ευρώ, η οποία, αν και θα έχει πολύ «ζουμερό» επιτόκιο για τους επενδυτές (πάνω από 4%) θα οδηγήσει σε αναχρηματοδότηση του χρέους ασύγκριτα φθηνότερα από οτιδήποτε θα μπορούσαν να προσφέρουν οι τράπεζες.

Μάλιστα, η έκδοση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τους ομίλους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, καθώς βρέθηκε μια φόρμουλα για να εκδοθεί ευρωομόλογο με καλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, παρότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης/εξυγίανσης: η φόρμουλα που βρέθηκε ήταν να μεταφερθούν σε μια νέα θυγατρική τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμβάσεις παραχώρησης, αιολικά κ.α.) και να εκδώσει η νέα εταιρεία το ευρωομόλογο, ώστε να έχουν οι επενδυτές που θα το αγοράσουν ισχυρές εγγυήσεις για την αποπληρωμή του.

Το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τα εταιρικά ομόλογα, όπως εκτιμά στην ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς, οδηγεί σε «περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων, με  ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Μυτιληναίο και ΔΕΗ να προχωρούν σε έκδοση νέων ομολόγων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά κυβερνητικών ομολόγων

.Στην περίπτωση δε που οι συγκεκριμένες εκδόσεις ακολουθηθούν από παρόμοιο επενδυτικό ενδιαφέρον όπως αυτό στην περίπτωση του 7ετους ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (υπερκάλυψη 4,5 φορές), τότε οι συγκεκριμένες εταιρείες θα δουν σημαντικά οφέλη όσον αφορά το κόστος δανεισμού τους».

Ενδεικτική της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώνεται για εταιρικά ομόλογα μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων είναι η τελευταία αποκάλυψη του πρακτορείου Bloomberg, σχετικά με την πρόσφατη έκδοση ευρωομολόγου από τον όμιλο Μυτιληναίου, από την οποία αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,50%. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν κατάφερε να πάρει όσα ομόλογα είχε ζητήσει, καθώς προσφέρθηκαν κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις που έχουν γίνει φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg, φθάνουν τα 11,3 δισ. ευρώ και ξεπερνούν το ύψος των εκδόσεων που έγιναν συνολικά την προηγούμενη τριετία. Όπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Axia Ventures Group, Αργύρης Γκόνης, η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών έχει επιτρέψει σε υγιείς οικονομικά εταιρείες να επωφεληθούν από το κυνήγι αποδόσεων, ενώ οι τιμολογήσεις των τίτλων βελτιώνονται, υποδεικνύοντας ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στη χώρα και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Την πιο επιτυχημένη έκδοση, ως τώρα, είχε ο ΟΤΕ, που επωφελείται από το γεγονός ότι έχει υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από το Δημόσιο (όπως και η Μυτιληναίος), ενώ υποστηρίζεται από ένα πολύ ισχυρό μέτοχο, την Deutsche Telekom. Για το 7ετές ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ θα πληρώνει μόλις 0,875% το χρόνο. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο ΟΤΕ έχει χαμηλό δείκτη μόχλευσης και θα πρέπει να αυξήσει το δανεισμό του για να βελτιώσει τις αποδόσεις του, αφού μπορεί πλέον να αντλεί δάνεια με πολύ χαμηλό κόστος.

Τον Οκτώβριο συνεχίσθηκε η ανοδική κίνηση τιμών των εταιρικών ομολόγων. Ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς έδειξε ότι η μεσοσταθμική απόδοση στη λήξη υποχώρησε κοντά στο 3%, ενώ είχε ανεβεί στο 3,59% στις 7 Οκτωβρίου

. Η ανοδική τάση των τιμών των ελληνικών εταιρικών ομολόγων αυτό το μήνα είναι ως επί το πλείστον απόρροια θετικών νέων σχετικά με τις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές και την ελληνική οικονομία γενικότερα αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος, τονίζουν οι αναλυτές της Πειραιώς, επισημαίνοντας τη διάθεση των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις στα χαρτοφυλάκια τους, με τους εγχώριους τίτλους να ωφελούνται από αυτή την εξέλιξη.

Τα κυριότερα ομόλογα ελληνικών εταιρειών (Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων Τρ. Πειραιώς)

omologa_piraeus

 

Διαβάστε επίσης