Χρηστικά

Πότε και πως ξεφεύγουν από τα τεκμήρια τα χαμηλά εισοδήματα 


Έγγραφο της ΑΑΔΕ διευκρινίζει πότε οι χαμηλοσυνταξιούχοι, φοιτητές, νοικοκυρές και περιστασιακά απασχολούμενοι φορολογούνται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης

Γλιτώνουν τη φορολογική επιβάρυνση των τεκμηρίων χαμηλοεισοδηματίες, οι οποίοι βαρύνονται με συνολικές αντικειμενικές διαβίωσης έως 9.500 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ με έγγραφό της που κατατέθηκε στη Βουλή γνωστοποιεί το ισχύον καθεστώς και διευκρινίζει πότε φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια και πότε όχι, όσοι αποκτούν χαμηλά εισοδήματα.
Ειδικότερα, οι  φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ και οι οποίοι βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης συνολικού ύψους μέχρι 9.500 ευρώ (ατομικό τεκμήριο, αυτοκίνητο και σπίτι) θα φορολογηθούν για το πραγματικό τους εισόδημα ή για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι να μην πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος.
Αναλυτικότερα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται και φορολογείται με τον ακόλουθο τρόπο:
α) Ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,  εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/ και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των εννιά χιλιάδων πεντακοσίων (9.500) ευρώ ή 
β) ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Επίσης, οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το ύψος της τεκμαρτής δαπάνης έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν πραγματικά ποσά που μειώνουν την τεκμαρτή δαπάνη, όπως π.χ. χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις, χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεά ή γονική παροχή, ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα έχει απαλλαγεί από το φόρο κλπ.

Ακόμη, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, προβλέπεται ότι όταν το εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων.

Εάν το πραγματικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι εν λόγω διατάξεις εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της.

Για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κλπ) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχει εφαρμογή, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, η ενιαία κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων/επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπολογιζόμενου του ποσοστού της μείωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων υπερβαίνει το ποσό των 6.000, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με την προαναφερθείσα ενιαία κλίμακα και δεν εφαρμόζεται η μείωση του φόρου κατά 1.900 – 2.100 ευρώ.

Χωρίς την εξαίρεση που περιέχει η συγκεκριμένη διάταξη, οι χαμηλοεισοδηματίες που απέκτησαν το 2017 μικρές αμοιβές από περιστασιακή απασχόληση και βαρύνονται με τεκμήρια θα φορολογούνταν ως επιχειρηματίες με συντελεστή φόρου 22% από το πρώτο ευρώ συν προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα