Χρηστικά

Πού θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες


Οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να αυξηθούν φέτος - αυτή είναι επισήμως η πρόθεση του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Ομως η "καμπάνα" της εφορίας θα χτυπήσει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 2.167 περιοχές της χώρας, που θα μπουν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.

Με την ένταξη στο σύστημα θα αυξηθούν πολύ οι (τεκμαρτές) αξίες οικοπέδων, γης και κτισμάτων επί των οποίων υπολογίζονται φόροι ιδιοκτησίας, κατοχής ακίνητης περιουσίας μεταβίβασης κλπ, καθώς και πολλά τέλη που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού κλπ. Ανάλογη θα είναι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών και η επίδραση στη διαμόρφωση των εμπορικών αξιών κατοικιών, οικοπέδων και επαγγελματικών κτιρίων.

Στις συγκεκριμένες περιοχές ισχύει ακόμη το σύστημα αντικειμενικών αξιών γης και των τιμών εκκίνησης ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής.Οπως έχουν διαπιστώσει το ΥΠΟΙΚ και οι φορολογικές υπηρεσίες, με αυτό τον τρόπο υπολογισμού οι φορολογητέες αξίες ακινήτων διαμορφώνονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες εμπορικές αξίες - και το Δημόσιο χάνει έσοδα.

Αυξήσεις 35%-50%, αλλά και πάνω από 100%

Το οικονομικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς οι προ ένταξη εκτάσεις - άμεσα οικοδομήσιμες, εκτός σχεδίου και αγροτικές - είναι περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα και αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,5% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Μάλιστα πολλές εκτάσεις βρίσκονται μέσα σε πόλεις, στον αστικό ιστό, σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, σε περιοχές παραθεριστικής κατοικίας και σε ζώνες τουριστικής ανάπτυξης, όπου οι αξίες γης και κτισμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια - και συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς, με την ένταξη στο σύστημα τιμών εφορίας, οι αντικειμενικές αξίες θα υπερδιπλασιαστούν σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές. Στις περισσότερες οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 35% με 50%. Το ΥΠΟΙΚ θα προβάλλει βέβαια την άποψη ότι ο μεσοσταθμικός μέσος όρος των αυξήσεων είναι πολύ χαμηλότερος, γύρω στο 30%, όπως υπολογίζουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ποιές περιοχές μπαίνουν στο σύστημα τιμών εφορίας

Η λίστα των προς ένταξη αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιοχές:

 Αττική: Από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Χάρακας, Δασκαλιό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού, περιοχές στην παραλιακή ζώνη Ασπροπύργου, όλες οι περιοχές στα νησιά Σαλαμίνα και Κύθηρα, οι περιοχές Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα κ.ά.στην Αίγινα

Θεσσαλονίκη: Περιοχές κοντά στις οικιστικές επεκτάσεις της πόλης και οικισμοί που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.

Κρήτη: Περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούς

Ζάκυνθος: Παντοκράτορας, Καταστάρι, Βολίμες, Βανάτο, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός κ.ά.
 Κεφαλονιά: Ληξούρι, Πάστρα, Σάμη, Φισκάρδο, Κεραμειές, Βασιλικιάδες κ.ά.
 Ιθάκη: Βαθύ κ.ά.
 Κέρκυρα: Λευκίμμη, Περιβόλι, Μωραΐτικα, Πέλεκας, Γλυφάδα, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη κ.ά.
 Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Άγιος. Νικήτας, Καρυά, Πινακοχώρι, Τσουκαλάδες κ.ά.
   

Κυκλάδες: Περιοχές εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησης

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Κάλυμνος, Κως: Όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως.
Ρόδος: Περιοχές της πόλης της Ρόδου, Ιαλυσός, Αφάντου και άλλοι οικισμοί.

Αχαΐα: Όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, μεταξύ αυτών Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, όπως επίσης και η Αρχαία Ολυμπία.

Κορινθία: Οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.

Μεσσηνία: Όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό Νερό.

Καρδίτσα: Λουτρά Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Μαυρομμάτι, Βλάσι κ.ά.

Τρίκαλα: Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα, Τρυγώνα, Μεγαλοχώρι κ.ά.

Αιτωλοακαρνανία: Οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα, Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο, Αστακός κ.ά.

Άρτα: Τζουμέρκα, Γ. Καραϊσκάκης, Κομμένο, Κομπότι κ.ά.

Θεσπρωτία: Τα ορεινά χωριά του Σουλίου.

Πρέβεζα: Λούτσα, Βράχος, Κανάλι, Λούρος, Καναλάκι, Μαργαρίτι, Γαρδίκι κ.ά.

Φλώρινα: Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη κ.ά.
Ημαθία: Σέλι, Πλατύ, Βεργίνα, Νέα Νικομήδεια, Άγιος Γεώργιος κ.ά.
Κιλκίς: Ειδομένη, Εύζωνοι, Αξιούπολη, Καστανιές, Γουμένισσα κ.ά.
Σέρρες: Πρώτη, Αμφίπολη, Χρυσοπηγή, Προμαχώνας, Κερκίνη, Ηράκλεια, Λουτρά, Στρυμονικό, Αλιστράτη κ.ά.
Χαλκιδική: Οι παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
 Έβρος: Οικισμοί κοντά σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί και περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών.
 Ροδόπη: Παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Οι ενστάσεις των δήμων για τις αντικειμενικές του 2022

Ασχημα είναι τα "μαντάτα" και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 145 δήμους της χώρας, που έχουν υποβάλει ενστάσεις κατά των διοικητικών αποφάσεων με τις οποίες προσδιορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες το 2022. Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι στις περιοχές τους καθορίστηκαν πολύ υψηλές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες πρέπει να απορριφθούν. Ομως στις προσφυγές τους δεν τεκμηριώνουν επαρκώς με στοιχεία αυτή την άποψη. Ετσι τουλάχιστον οι μισές ενστάσεις απορρίπτονται ή θα απορριφθούν από την Επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που έχει αναλάβει την εξέταση των ενστάσεων.

Οπως αναφέρεται, εννέα στους δέκα προσφεύγοντες δήμους δεν έχουν επισυνάψει τεκμηρίωση του αιτήματος τους με αποδεικτικά στοιχεία για τις τρέχουσες εμπορικές αξίες, ώστε να δικαιολογείται το αίτημα τους για μείωση των αντικειμενικών.

Για τις προσφυγές που θα γίνουν αποδεκτές, η σκυτάλη θα περάσει σε ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι θα αναλάβουν τον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης.

Επισημαίνεται ότι στην Αττική μείωση αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Αθηναίων, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου.

Στην περιφέρεια διορθώσεις έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων οι δήμοι Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας, Πύργου, Ιθάκης, Κομοτηνής

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα