Πολιτική

Προς ενίσχυση των αφρικανικών αρτοποιείων η Γαλλία


Πολλές φορές την εβδομάδα, ο Paul Tahi από την Ακτή του Ελεφαντοστού κάνει μία στάση στο αρτοποιείο Le Roi du Pan που βρίσκεται στο βόρειο Abidjan για να αγοράσει έξι φρεσκοψημένες γαλλικές μπαγκέτες για τα τρία παιδιά του.

«Τα παιδιά μου λατρεύουν το ψωμί για πρωινό ή για σνακ στο σχολείο», ανέφερε ο Tahi και προσέθεσε «Στο σπίτι τρώμε περισσότερο ψωμί απ'ό,τι ρύζι».

Το αρτοποιείο «Le Roi du Pain», ή αλλιώς «Ο Βασιλιάς του Ψωμιού», άνοιξε στην γειτονιά Deux-Plateux της πόλης το περασμένο καλοκαίρι από τον Mohamed Shour, έναν 32χρονο Λιβανέζο γιό αρτοποιού ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στo Abidjan. Το αρτοποιείο το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο είναι ένα εκ των πολλών τα οποία ανοίγουν, είτε από ντόπιους, είτε από Λιβανέζους, είτε από Γάλλους. Ο ανταγωνισμός του «Βασιλιά» συμπεριλαμβάνει τα La Brioche Doree τα οποία ανήκουν στο Groupe Le Duff και έχουν ως βάση τη Rennes της Γαλλίας, αλλά και τις λοιπές γαλλικές αλυσίδες PAUL και Eric Kayser.

«Η ζήτηση είναι τεράστια και η κατανάλωση του ψωμιού αυξάνεται συνεχώς», σύμφωνα με τον Remi Depoix, επικεφαλής της Cerealis η οποία εξάγει σιτάρι στη δυτική και την κεντρική Αφρική. Η εταιρεία σκοπεύει να διπλασιάσει τις ετήσιες πωλήσεις της σε 2 εκατ. μετρικούς τόνους μέσα σε μία δεκαετία για να απαντήσει στην αυξημένη ζήτηση η οποία αποτελεί το 60% των παραγγελιών.

Η ολοένα αυξανόμενη αστικοποίηση και η αύξηση της μεσαίας τάξης στην υποσαχάρια Αφρική εκτοξεύουν τη ζήτηση για προϊόντα αρτοποιείου, σύμφωνα με τον Depoix. Ο αριθμός της μεσαίας τάξης έχει τριπλασιαστεί από το 2000, σύμφωνα με την Standard Bank Group του Γιοχάνεσμπουργκ. Ο αριθμός των νοικοκυριών στην περιοχή έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2000. 

Για παράδειγμα, μία κλασική μπαγκέτα από τα αρτοποιεία PAUL κοστίζει 300 φράγκα, έναντι των 150 φράγκων που πωλείται σε οποιοδήποτε άλλο αρτοποιείο.

Η εταιρία Carrefour, για παράδειγμα, ανοίγει σουπερμάρκετ σε αφρικανικές χώρες όπως η Ακτή του Ελεφαντοστού, δημιουργώντας την αγορά για τα αρτοποιεία που ειδικεύονται στην μαζική παραγωγή, σύμφωνα με τον Raymond Nogael, επικεφαλής του marketing στην Mecatherm.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να επιλέγουν το ζυμωτό ψωμί, παραμένοντας πιστοί στην παράδοση. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις