Επιχειρήσεις

Προσφορά εξαγοράς της Vivartia από CVC – Δίνει διέξοδο σε MIG και Τρ. Πειραιώς


Μετά από διαδοχικές εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα υπηρεσιών υγείας-περίθαλψης, το βρετανικό επενδυτικό γκρουπ CVC Capital επεκτείνει τις βλέψεις του στον κλάδο τροφίμων, βάζοντας στο στόχαστρο τον όμιλο Vivartia, που ελέγχεται μετοχικά από την MIG – και μέσω αυτής από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη MIG με γνωστοποίηση στο Χρηματιστήριο, η CVC υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia. Η προσφορά συναρτάται με όρους και προϋποθέσεις που έχουν γνωστοποιηθεί στη διοίκηση της MIG.

Η πρόταση του βρετανικού γκρουπ προσφέρει μιά διέξοδο στη MIG, που βαρύνεται με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις και είναι υποχρεωμένη να πουλήσει συμμετοχές της για να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και για την Τρ. Πειραιώς, η οποία προσπαθεί να απαλλαγεί από τα μεγάλα βάρη που έχει επωμισθεί ως βασικός πιστωτής και μεγαλομέτοχος της MIG.

Επισημαίνεται ότι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου MIG προς την Πειραιώς ανέρχονται σε 1,5 δισ.ευρώ  Εξ αυτών, τα 425 εκατ. είναι οφειλές της Vivartia. Η μητρική MIG οφείλει περίπου 550 εκατ. Τον περασμένο Ιούλιο, αδυνατώντας να πληρώσει λήγουσες υποχρεώσεις 253,8 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη εταιρεία συμφώνησε με την πιστώτρια τράπεζα-μέτοχό της  να μετατεθεί για ένα εξάμηνο (στις 31 Δεκεμβρίου) η καταβολή αυτού του ποσού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG αποφάσισε χθες να παραχωρήσει στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας έως τις 6 Νοεμβρίου για διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αν η προσφορά γίνει αποδεκτή, το βρετανικό γκρουπ που έχει ήδη δεσπόζουσα θέση στον κλάδο υπηρεσιών υγείας, θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ελληνική αγορά τροφίμων, όπου ο όμιλος Vivartia  πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 650 εκατ. ευρώ.

Στον όμιλο ανήκουν εταιρείας γαλακτος-γαλακτοκομικών ("Δέλτα"), κατεψυγμένων τροφίμων ("Μπαρμπα-Στάθης", "Ελληνική Ζύμη", "Αλεσις"), τροφοδοσίας (Olympic Catering, Hellenic Catering), αλυσίδων εστίασης και γρήγορου φαγητού ("Εβερεστ", Goody's), ζωοτροφών ("Ευρωτροφές") κλπ.

Επισημαίνεται ότι η CVC Capital έχει εξαγοράσει στην Ελλάδα τα ιδιωτικά νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan και Ιασω General και έχει επενδύσει επίσης στην πλατφόρμα Skroutz.gr.

Επόμενος δεδηλωμένος στόχος της είναι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, μέσω της διαδικασίας πώλησης του 80% των μετοχών της που προωθεί η μητρική Εθνική Τράπεζα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης