Βαρύτατα πρόστιμα έως 10 εκατ. ευρώ και άλλες κυρώσεις που φθάνουν ως το «λουκέτο» θα επιβάλλονται σε εταιρείες, όταν διαπιστώνεται ότι διευθυντικά τους στελέχη εμπλέκονται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Μάλιστα, για πρώτη φορά τα πρόστιμα και οι άλλες προβλεπόμενες κυρώσεις θα επιβάλλονται στις εταιρείες ακόμη και αν δεν έχει προηγηθεί ποινική καταδίκη του στελέχους τους που εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος, καθώς αυτό επιβάλλεται από τις σχετικές συστάσεις του ΟΟΣΑ. Επίσης, βαρύ θα είναι το πρόστιμο και όταν το όφελος της επιχείρησης από το ξέπλυμα δεν μπορεί να προσδιορισθεί.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου,
- Τροποποιούνται οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 45 του ν. 4557/2018 (Α’ 139) με αύξηση του διοικητικού προστίμου νομικών προσώπων όταν το κέρδος δεν μπορεί να προσδιοριστεί και απάλειψη της προϋπόθεσης προηγούμενης αμετάκλητης καταδίκης φυσικού προσώπου.
- Καθίσταται αναγκαία η ρύθμιση καθότι με αυτόν τον τρόπο επέρχεται συμμόρφωση με συστάσεις του ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα με τη σύσταση 6 (c) του 4ου κύκλου, η οποία αφορά στην αύξηση του προστίμου σε νομικά πρόσωπα σε υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων όταν το κέρδος δεν μπορεί να προσδιοριστεί και τη σύσταση 10 (c) (σελ. 70 Έκθεσης) του 4ου κύκλου σχετικά με τη διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων ανεξάρτητα από την ποινική καταδίκη των φυσικών προσώπων.
Οι δύο νέες παράγραφοι του άρθρου 45 του νόμου 4557/2018 διαμορφώνονται με τις αλλαγές, ως εξής:
1. Αν αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιο από τα βασικά αδικήματα τελείται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της οντότητας και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτών ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτών, επιβάλλονται αιτιολογημένα στο νομικό πρόσωπο ή την οντότητα, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι εξής κυρώσεις:
α) Διοικητικό πρόστιμο από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως δέκα εκατομμύρια (10.000.000) ευρώ. Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ` ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί, είτε εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε τέσσερα εκατομμύρια (4.000.000) ευρώ.
β) Οριστική ή προσωρινή, για χρονικό διάστημα από έναν (1) μήνα έως δύο (2) έτη, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή λύση του νομικού προσώπου ή της οντότητας και θέση αυτού ή αυτής υπό εκκαθάριση.
γ) Απαγόρευση άσκησης ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, για το ίδιο χρονικό διάστημα.
δ) Οριστικός ή προσωρινός για το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, επιδοτήσεις, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του ελληνικού Δημοσίου ή των νομικών προσώπων δημόσιου δίκαιου συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των νομικών τους προσώπων, με την επιφύλαξη των άρθρων 73 και 74 του ν. 4412/2016 (Α` 147) και 39 και 42 του ν. 4413/2016 (Α’ 148).
Το διοικητικό πρόστιμο της περ. α` επιβάλλεται πάντοτε ανεξαρτήτως της επιβολής άλλων κυρώσεων. Οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται και όταν φυσικό πρόσωπο που έχει κάποια από τις αναφερόμενες στο πρώτο εδάφιο ιδιότητες είναι ηθικός αυτουργός ή συνεργός στις ίδιες πράξεις.».
2. Όταν η έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου από φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται στην παρ 1 κατέστησε δυνατή την τέλεση από ιεραρχικά κατώτερο στέλεχος ή από εντολοδόχο του νομικού προσώπου ή της οντότητας της πράξης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή του βασικού αδικήματος προς όφελος ή για λογαριασμό του νομικού προσώπου ή της οντότητας, επιβάλλονται αιτιολογημένα στο νομικό πρόσωπο ή την οντότητα, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι εξής κυρώσεις:
α) Διοικητικό πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πέντε εκατομμύρια (5.000.000) ευρώ. Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ` ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί, είτε εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε δυόμιση εκατομμύρια (2.500.000) ευρώ.
β) Οι προβλεπόμενες στις περ. β`, γ` και δ` της παρ. 1 κυρώσεις, για χρονικό διάστημα έως ένα (1) έτος.».