Χρηστικά

Πρόστιμα για «κλοπή» ταμειακής μηχανής


Η διαβίβαση των στοιχείων στο MyDATA ακυρώνει τα «οφέλη» της απώλειας της ταμειακής μηχανής

Η διαβίβαση των στοιχείων στο MyDATA ακυρώνει τα «οφέλη» της απώλειας της ταμειακής μηχανής, καθώς πλέον οι συναλλαγές που έχουν γίνει, και έχουν «περάσει» από την ταμειακή, έχουν καταγραφεί και δεν μπορούν να αλλοιωθούν ή να σβηστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, σε περιπτώσεις που χάνονται οι ταμειακές μηχανές, οι επιχειρηματίες δεν αποφεύγουν τη φορολογία για τον τζίρο που έχουν πραγματοποιήσει, αφού αυτός έχει διαβιβαστεί στη μερίδα τους στο MyDATA.

Όμως η ΑΑΔΕ, έβαλε μια «παγίδα», για να αποτρέψει τις παρεμβάσεις. Ειδικότερα σε ότι αφορά στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές, οι οποίες είναι απευθείας συνδεμένες με το Taxisnet, τα δεδομένα τους θα μεταβιβάζονται σε διάστημα από 1 λεπτό έως και 24 ώρες.

Δηλαδή, με την έκδοση της απόδειξης, μπορεί να καταχωρηθεί στο MyData, ακόμη και σε ένα λεπτό, ή την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι αποδείξεις λιανικής πώλησης, που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές, οι οποίες είναι απευθείας συνδεμένες με το Taxisnet, τα δεδομένα τους θα μεταβιβάζονται σε διάστημα από 1 λεπτό έως και 24 ώρες.

Όμως ο επιχειρηματίας δεν θα γνωρίζει τον ακριβή χρόνο καταχώρησης της απόδειξης που έκοψε, καθώς δεν θα ειδοποιείται ότι το τάδε παραστατικό καταχωρήθηκε.

Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ προβλέπει συγκεκριμένα:
Για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών (Φ.Η.Μ.) με την Α.Α.Δ.Ε., τα δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα από τον Φ.Η.Μ. σε 1 λεπτό έως 24 ώρες, με βάση την παραμετροποίηση που ορίζει στα συστήματα της η Α.Α.Δ.Ε., χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση των οντοτήτων.
Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

Πόσο κοστίζει η απώλεια

Ωστόσο για την απώλεια της ταμειακής μηχανής, εξακολουθούν να προβλέπονται πρόστιμα για τους επιχειρηματίες, όπως προκύπτει άλλωστε και από τη σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Σε μια περίπτωση που δηλώθηκε απώλεια ταμειακής μηχανής, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ, παρότι η επιχειρηματίας δήλωσε ότι εκλάπη η ταμειακή και προσκόμισε και βεβαίωση της Αστυνομίας.

Όμως, η απλή βεβαίωση της ΕΛΑΣ δεν επαρκεί, εξηγεί η ΔΕΔ. Η επιχειρηματίας δήλωσε πως η επιχείρησή της έπεσε θύμα ληστείας και της έκλεψαν χρήματα και την ταμειακή μηχανή, όπως αναγράφει και η βεβαίωση της ΕΛΑΣ που προσκόμισε.

Όμως η ΔΕΔ, στην απόφασή της (2424/2022) τονίζει ότι δεν αρκεί η απλή βεβαίωση της ΕΛΑΣ, αλλά πραγματογνωμοσύνη που να αποδεικνύει ότι πράγματι εκλάπη η ταμειακή.

Ειδικότερα, απορρίπτοντας το αίτημα για την ακύρωση του προστίμου των 2.500 ευρώ, αναφέρει:
«Επειδή ο προσφεύγων με την κατάθεση της παρούσας επικαλείται ότι η απώλεια της εν χρήσει ΦΤΜ οφείλεται σε κλοπή και εξ αυτού του λόγου ζητά την απαλλαγή από τον επιβληθέν πρόστιμο, χωρίς όμως να προσκομίζει στοιχεία από τα οποία να επιβεβαιώνεται κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο τόσο το επικαλούμενο γεγονός της κλοπής, ήτοι ενδεικτικά με έκθεση πραγματογνωμοσύνης από επιτόπιο έλεγχο της αστυνομίας. Ως εκ τούτου στην υπό κρίση περίπτωση στοιχειοθετείται πλήρως η επιβολή του υπό κρίση προστίμου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 παρ. 1 περ. η και παρ. 2 περ. ε του ν. 4174/2013».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα