Η ιδέα που έριξε στο τραπέζι το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφερθούν Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία είναι «εχθρική», απειλεί την «ασφάλεια» των δυο αραβικών κρατών, συμμάχων της Ουάσιγκτον, και σκοπό έχει οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να «ξεμπερδέψουν με την παλαιστινιακή υπόθεση», εκτιμούν Ιορδανοί αναλυτές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε προχθές Σάββατο την ιδέα να καταρτιστεί σχέδιο για να «καθαρίσει» η Λωρίδα της Γάζας, να μεταφερθούν οι κάτοικοί της από τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία για να υπάρξει ειρήνη.
Συγκρίνοντάς τη με «εργοτάξιο κατεδάφισης» έπειτα από 15 μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανέφερε πως συζήτησε ήδη για την κατάσταση με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄ και πρόσθεσε πως θα συζητούσε χθες Κυριακή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Κατά τον Ρεπουμπλικάνο το «καθάρισμα» αφορά επίσης τον πληθυσμό: «Σχεδόν τα πάντα έχουν κατεδαφιστεί, πεθαίνει κόσμος εκεί κάτω, θα προτιμούσα να συνεργαστούμε με κάποιες από τις αραβικές χώρες και να κατασκευαστούν σπίτια να μείνουν κάπου αλλού, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά έτσι γι’ αλλαγή», είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο αυτό θα μπορούσε να είναι «προσωρινή ή πιο μακροπρόθεσμη» λύση.
Η θέση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι «εχθρική έναντι των Παλαιστινίων πρώτ’ απ’ όλα και επίσης έναντι της Ιορδανίας και της Αιγύπτου», είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Ουράιμπ Ραντάουι, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Μελετών Αλ Κουντς του Αμάν. Πρόκειται για «απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα» των δυο χωρών-γειτόνων του Ισραήλ, επέμεινε.
Η Ιορδανία, που φιλοξενεί 2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες, έχει απορρίψει άπειρες φορές οποιοδήποτε σχέδιο που προβλέπει να γίνει «εναλλακτική πατρίδα» τους.
Η πρόταση Τραμπ ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά το πάγωμα κάθε βοήθειας στο εξωτερικό από πλευράς των ΗΠΑ, με μόνες εξαιρέσεις τα κεφάλαια που προορίζονται για το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ο κ. Ραντάουι βλέπει «πίεση στο Αμάν» και «δηλητηριασμένο δώρο» για το Κάιρο. Σύμφωνα με τον αναλυτή αυτόν, οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο θα αποτελούσε βήμα προς τον πολύ ευρύτερο εκτοπισμό των Παλαιστινίων, ιδίως από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη προς την Ιορδανία, προκειμένου να τερματιστεί οριστικά οποιαδήποτε διεκδίκηση για την παλαιστινιακή υπόθεση «σε βάρος των αραβικών κρατών».
Ο Ιορδανός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Άντελ Μαχμούντ χαρακτήρισε από τη δική του πλευρά «μη ρεαλιστική» την πρόταση του αμερικανού προέδρου σημειώνοντας πως παρότι έγινε με «ανθρωπιστική κάλυψη», θεωρεί πως αντανακλά «τη θέση της ισραηλινής άκρας δεξιάς».
«Η Ιορδανία και η Αίγυπτος δεν θα την αποδεχτούν», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ραντάουι υπενθύμισε πως παρόμοια πρωτοβουλία είχε ήδη προωθήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή· είχε επίσης απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους, τους Ιορδανούς και τους Αιγύπτιους.
«Κρίνοντας από την εμπειρία των 70-80 χρόνων της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, κάθε προσωρινό μέτρο που υιοθετείται από το Ισραήλ καταλήγει να γίνεται μόνιμο», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Σάλεχ αλ Αρμούτι του κόμματος Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, της κυριότερης παράταξης της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ιορδανίας» και «κήρυξη πολέμου». Υπενθύμισε πως ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ έχει χαράξει «κόκκινες γραμμές»: «όχι εξιουδαϊσμός της Ιερουσαλήμ, όχι στην επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων κι όχι σε εναλλακτική πατρίδα».
Για τους Παλαιστίνιους, οποιαδήποτε απόπειρα εκτοπισμού τους από τη Λωρίδα της Γάζας εκλαμβάνεται ως νέα Νάκμπα («καταστροφή» στα αραβικά), κατά τον όρο που αναφέρεται στην έξοδο 760.000 και πλέον Παλαιστινίων κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
΄Το Κάιρο έχει ήδη προειδοποιήσει εναντίον οποιουδήποτε «εξαναγκαστικού εκτοπισμού» Γαζαίων στο Σινά. Ενώ για το Αμάν, «η Ιορδανία είναι για τους Ιορδανούς και η Παλαιστίνη για τους Παλαιστίνιους».
πηγή: ΑΠΕ