Αγορές

Ράλι τραπεζικών μετοχών - Ανακάμπτει το ΧΑ


Σε τροχιά ανάκαμψης επιστρέφει το χρηματιστήριο, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές που έτρεξαν σήμερα σε ρυθμούς μίνι-ράλι, δίνοντας υποσχέσεις για ανάλογη συνέχεια.

 Μετά από μία περίοδο μεταβλητότητας, εναλλαγών κατεύθυνσης και διακυμάνσεων μικρό εύρους, φαίνεται ότι η αγορά αποκτά βραχυχρόνια τάση και δυναμική, καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις - κυρίως στο τραπεζικό όπου καταγράφηκαν σημαντικές απώλειες τοτελευταί0 δεκαήμερο -  γίνονται δέλεαρ για τοποθετήσεις.

Ενδέχεται βέβαια το σημερινό μινι-ράλι να είναι μόνο μια ισχυρή ανοδική αντίδραση που θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια. Σημαντική παράμετρος για τη συνέχεια θα είναι και το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κερδίζουν τώρα περίπου 0,80%, ενώ ανοδικά (+0,30%) κινείται και ο Dow Jones στη Wall Street.

Στο ΧΑ ο χαμηλός τζίρος (39,2 εκατ. ευρώ) μπορεί να θεωρηθεί θετική ένδειξη, καθώς αντανακλά κυρίως την απουσία μεγάλης προσφοράς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η αγορά αξιολογεί τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού, που βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 7,5% την επόμενη χρονιά (αισιόδοξο σενάριο), ή 4,5% εάν η πανδημία συνεχισθεί το πέραν του πρώτου τριμήνου του 2021. Στο επίκεντρο της προσοχής οι προβλέψεις για εισροή ευρωπαϊκών πόρων και τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων και τόνωση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

 Οι εκτιμήσεις αυτές προσδιορίζουν σε γενικές γραμμές και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισηγμένων που βασίζουν τις εργασίες τους στην εσωτερική αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Βαρόμετρο στο ΧΑ παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες τις προηγούμενες μέρες αποδείχθηκαν τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης. Σήμερα λειτούργησαν ως λοκομοτίβα,οδηγώντας την αγορά σε γενικευμένη άνοδο.

Στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης επικράτησε νευρικότητα και οι δείκτες "σύρθηκαν" στα χαμηλά ως τις 12:30. Στη συνέχεια πήραν σαφή ανοδική κατεύθυνση και τερμάτισαν σε υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,72% κλείνοντας στις 644,35 μονάδες, έχοντας καταγράψει υψηλό ημέρας +0,56% στις 637 μονάδες.
 Με +1,83% ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε στις 1.534,9 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στο κόκκινο (-0,34%). Ανακάμπτοντας  πήγε +6,19% και έκλεισε με κέρδη 5,44%. Πρωταγωνίστηκε η Εθνική, που πραγματοποίησε άλμα +8,3%. Ακολούθησαν Πειραιώς +7,7%, Eurobank +5,5%, Attica Bank +3,9%, Alpha +2,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips επικεφαλής της κούρσας η Aegean  με +9,5%.. Ακολούθησαν Φουρλής +6,2%,  ΔΕΗ και ΟΛΠ +3,2%, ΕΧΑΕ +2,7%, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης +2,3%, ΟΠΑΠ +2,2%, Motor Oil  και Lamda +1,8%.

Στο κόκκινο μόνο 4 μετοχές: Βιοχάλκο -1%, Coca-Cola -0,9%, Μυτιληναίος -0,6%, ΟΤΕ -0,3%.

Στα mid caps συνεχίσθηκεη κούρσα ανάκαμψης της MIG, που σημείωσε νέο άλμα +12%. 5,6%. Ακολούθησαν Intracom και Autohellaw +2,8%,  Intrakat  και ΟΛΘ +2,3%,  Ικτίνος και Πλ. Θράκης +1,7%.

Στο κόκκινο Ολυμπιακή Τεχνική -2,8%,  Κρι-Κρι -1%, Cenergy και Ευρωπαϊκή Πίστη -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης